Zastrihnout nebo nezastrihovat smaragdy, kdyz nedosahuji pozadovane delky

host - 48.199 (?)
26.6.2012 20:51

Thuje Smaragd nejsou nejvhodnější vobou na živý plot. Nejsou totiž vyšlechtěny k výsadbě do živých plotů, i když se k tomu, zejména u nás, přemnoho používají..Rozhodně je nezastřihujte, nepomůže jim to v bujném růstu. Chce to trpělivost, hojnou zálivku, hnojení hnojivem na jehličnany a občasné přikrmení hořkou solí, které jim prospěje a předejde se reznutí. Jana.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 52.74 (?), 26.6.2012 20:26, zobrazeno: 4586x

Dobry den.

Zajimalo by me, jestli mame zastrihnout thuje (smaragdy) nebo ne.Jsou zatim neco pres metr vysoke a mame je druhym rokem.Jaks taks je za sucha zalivame, ale pripada mi ze jsou u kminku ridke a rust neni nejak zvlast bujny.Napadlo me jestli se nezastrihuji, nez dorostou pozadovane delky, aby vyhnaly i do boku a pak se rozsirila koruna.

Poradte prosim, zdali mate nekdo zkusenosti.Predem dekuji...

host - 48.199 (?), 26.6.2012 20:51

Thuje Smaragd nejsou nejvhodnější vobou na živý plot. Nejsou totiž vyšlechtěny k výsadbě do živých plotů, i když se k tomu, zejména u nás, přemnoho používají..Rozhodně je nezastřihujte, nepomůže jim to v bujném růstu. Chce to trpělivost, hojnou zálivku, hnojení hnojivem na jehličnany a občasné přikrmení hořkou solí, které jim prospěje a předejde se reznutí. Jana.

host - 160.145 (?), 26.6.2012 21:34

Pokud je máte teprve druhý rok a jsou holé, je to s největší pravděpodobností tím, že trpí suchem. Mladé smaragdy je nutno hodně zalévat (zvlášť v horkých dnech řádně prolít u kmínku i okolo), dokud si neudělají pořádný kořenový systém, jinak hustoty nikdy nedocílíte. První 2 roky jim musíte dopřávat hodně vody, pravidelně přihnojovat a hlavně nestříhat!!! Zastřihnout by se měly až v době, kdy takřka dosáhnou požadované výšky. Vlastně se zcela ztotožňuji s výše uvedeným příspěvkem...:-)))

host - 149.89 (?), 19.9.2012 16:19

wink Zdravím, jsem taktéž názoru zalévat a hnojit / hořká, sůl, draselná sůl, případně trochu NPK na jaře. Vodu a vodu ovzvláště léto až do pozdního podzimu. Mám doma 104 thují v živém plotu. Jsou překrásné, dnes v 10-ti letech při letošním horku trochu trpěly, ale to vzhledem k nehnojení a omezení vody. Stříhám jen výšku a to až když mi dorostly do potřebných 2,5 m. Do živých plotů jsou předurčeny neboť si udržují svou šířku a pokud je nedáte moc blízko sebe, ale tak akorát 60-70cm, tak je to úžasné. Neustále asi 2x do roka je přihnojte hořkou solí a zalévat obzvláště, když jsou mladé. Co dva roky jsem přidala substrát spíše svůj kompost. Odvděčí se Vám hustotou. Min. 6 let hnojit poctivě se zálivkou a bude to OK.laughJitka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz