Tvarování jehličnanů

host - 207.91 (?)
30.10.2010 1:02

Dobrý večer. Je to sice již dlouho, co byla tato diskuse, ale jsem ráda, že jsem na ni narazila a dověděla se od vás, který cypřiš mohu použít na tzv. obláčky. Prozatím to zkouším z jednoho jehličnanu, bohužel neznám jeho název.Ttvarování se mi líbí. Dělám to také z toho důvodu, že mám malou zahradu a nemohu nechat všechno přerůst, tak stříhám a tvaruji, co se dá, se střídavými úspěchy. Samozřejmě většinou jednoduché tvary. Něco se líbí, něco možné ne.Připojte nějaké úspěchy.Eva

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 34.107 (?), 22.2.2008 22:02, zobrazeno: 33925x

Při zastřihávání (tvarování) cypřišů reznou konečky výhonků. Má na to vliv doba střihu (roční období/měsíc), momentální počasí (sluneční osvit), nebo ještě další? Poraďte. Děkuji.

host - 34.107 (?), 2.3.2008 20:56

Již 192 návštěvníků a nikdo neporadí? Jen upřesním: stříhám do kulatých tvarů nebo do obláčků Ch.cyparis pisifera. Mám asi 5 různých kultivarů tohoto druhu např."Boulevard", "Miko", squarosa, squarosa plumosa - u dalších si nejsem jistý s názvem, tak je neuvádím. Myslím, že jsou docela vhodné k úpravě do "japonských tvarů". Podělte se se mnou o svoje zkušenosti, prosím. Nevěřím, že jste všichni proti znásilňování přírody. Děkuji.

host - 151.203 (?), 2.3.2008 23:00

Těžko radit, když není obrázek. Konečky mohou hnědnout třeba pro tupé nářadí, nebo nějakým houbým onemocněním apod. Osobně doma nic moc nestříhám, maximálně sem tam něco zaštípnu. Když kultivar přeroste možnosti zahrady jde do světa. Jsem pro přirozený tvar kultivaru a ne pro nějaké kouličky či bochánky.

host - 207.92 (?), 3.3.2008 12:35

Dovolil bych si přidat svou úvahu: nejvhodnější doba bude podle mého názoru nedlouho před rašením: konce nestačí tolik zaschnout a zahnědnout a ostříhané konečky vzápětí přerostou nové výhonky.  Rozhodně nedoporučuji pozdní podzimní stříhání - než začnou výhonky růst, uplyne skoro půl roku a celou tu dobu konce zasychají a hnědnou. Josef.

host - 34.107 (?), 4.3.2008 21:39

Za oba předešlé (a zatím jediné) přízpěvky děkuji. Na obou něco bude. Napíše-li někdo další, můžeme se jedině ze vzájemně vyměněných zkušeností obohatit. Ještě jednou díky. Ještě připojuji: houbová choroba  (rez) to není. S tím už zkušenost mám.   

host - 189.60 (?), 20.3.2008 22:11

Taky striham jehlicnany, chapu to:)... Nejsem velky odbornik, ale domnivam se, ze hlavni je obdobi.. Ja striham na jare a v lete a tyto problemy nemam nebo minimalni.. Jak bylo napsano, rust zahoji a prekryje..

Jinak pokud strihate specificky borovice, smrcky, vyplati se strihat a tvarovat, kdyz rasi nove vyhonky, nektere sestrihnete na pul ci 1/3, 2/3 - zahoji se a jeste dojde k rozvetveni behem tohoto obdobi.. At se dari!

host - 162.128 (?), 21.3.2008 9:21

japonske tvary se mi moc libi, ja se na to chystam, jen jsem nevedela, jake druhy jsou na to vhodne. K zasychani konecku me napadlo snad jen zkontolovat, zda mate ostre nuzky.

nedal byste nam sem pro insiraci najakou fotku toho, co se vam uz povedlo, pripadne kolik let trvalo nez vam narostly do stavajici velikosti?

host - 151.203 (?), 21.3.2008 19:18

Dřív než začnete stříhat, přečtěte si dost literatury a snažte se pochopit poslání bonsaí. Jinak je jen výroba zelených kuliček.

host - 218.186 (?), 10.8.2010 11:21

Dobrý den, je to sice dávno co jste napsal tuto větu, snad se ale dočkám od vás upřesnění jaké literatury se má dost přečíst, o bonsajích je toho hodně, některé jsou mi ale nemotorně napsané, potřebuji to laicky vysvětlit, důvod, také obrázek a pak už můžu pracovat, kolikrát to co píšou je spíše k uzoufání.

Předem děkuji, Andreavsetulova@seznam.cz

host - 207.91 (?), 30.10.2010 1:02

Dobrý večer. Je to sice již dlouho, co byla tato diskuse, ale jsem ráda, že jsem na ni narazila a dověděla se od vás, který cypřiš mohu použít na tzv. obláčky. Prozatím to zkouším z jednoho jehličnanu, bohužel neznám jeho název.Ttvarování se mi líbí. Dělám to také z toho důvodu, že mám malou zahradu a nemohu nechat všechno přerůst, tak stříhám a tvaruji, co se dá, se střídavými úspěchy. Samozřejmě většinou jednoduché tvary. Něco se líbí, něco možné ne.Připojte nějaké úspěchy.Eva

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz