Thuje - střídání barev

host - 13.192 (?)
6.6.2011 17:03

Dobrý den, osobně vám doporučuji raději habrový plot je sice opadavý ale rychle roste, listí se na něm drží až do jara a ihned raší nové.

Thuje jsou náchylné k plísním i k požeru (molovky), musejí se udržovat postřikem. Habrový plot vám naroste do max.5let a do dalších 5roků přes něj neprojde ani pes.

Habry snáší velmi dobře řez, můžete si je držet úzké nebo široké od mladého věku.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 106.7 (?), 6.6.2011 16:43, zobrazeno: 12162x

Dobrý den,

potřebuji vytvořit pár metrů živého plotu a rozhodla jsem se pro thuje, neb potřebuju, aby rychle vyrostl a byl spíše užší.

Ale nemám moc v lásce thujové hradby, tak bych to ráda alespoň obzvláštnila tím, že by se střídaly tmavé a nažloutlé stromy.

Viz: zde

Můžete mi, prosím, doporučit konkrétní druhy? Na jednu stranu si říkám, že by možná vypadalo dobře, když by třeba ty do žluta rostly baculatěji a tmavé byly naopak štíhlejší a vyšší, ale nejsem si tím moc jistá, aby to zas nevypadalo příliš strakatě a nedělalo problémy za pár let při stříhání.

Děkuji za názory

host - 13.192 (?), 6.6.2011 17:03

Dobrý den, osobně vám doporučuji raději habrový plot je sice opadavý ale rychle roste, listí se na něm drží až do jara a ihned raší nové.

Thuje jsou náchylné k plísním i k požeru (molovky), musejí se udržovat postřikem. Habrový plot vám naroste do max.5let a do dalších 5roků přes něj neprojde ani pes.

Habry snáší velmi dobře řez, můžete si je držet úzké nebo široké od mladého věku.

host - 106.7 (?), 6.6.2011 17:27

Chmmm... to jsem nevěděla, že jsou thuje náchylné na nemoce. Ale z důvodu chorob na zahradě raději střídám různé druhy rostlin, aby v případě choroby nelehlo všechno.

Ale také se snažím o co největší bezúdržbovost - u thují jsem předpokládala, že když budou moc vysoké (chceme plot do 2m), tak se jednoduše budou zvrchu šmikat. Habr asi vyžaduje více péče při tvarování, ne? Potřebuji rostliny co nejvíce blbovzdorné, jsem zahradník-začátečník a zahrada, na které hospodařím, mi nepatří. Tak bych nerada v případě rozchodu nechala přiteli rostliny, které by vyžadovaly nějakou speciální péči.

U toho habru by mi až tak nevadilo, že na zimu skrz něj bude vidět, ale spíš opadané listí - předpokládám, že bude v množství, kdy bude potřeba ho shrabat. A už takhle je na zahradě hromada listí z ořechu, jabloní, plánuji muchovníky... tak se mi nechce přidělávat další listnatou hmotu z rostlin, ze kterých nespadne nic jedlého.

host - 49.39 (?), 6.6.2011 18:07

Já bych neřekl, že jsou tůje až tak náchylné na různé nemoci a škůdce. Občas se sice vyskytnou, ale není to pravidlem.

Osobní problém bych měl se střídáním barev. To bych nepovažoval za extra pěkné. Znám takový živý plot a nelíbí se mi.

Kolik je těch Vašicjh "několik metrů"?

Josef.

host - 106.7 (?), 6.6.2011 18:50

Byla jsem se teď projít a okouknout lidem živé ploty a viděla jsem spoustu pěkných zdravých thují.

Naopak jsem třeba ještě neviděla zcela zdravou bobkovišeň.  Ale možná jsou to jen kosmetické defekty listů, které ale rostlinu jako celek neohrozí a i bez stříkání je schopná přežít...?

Nevím přesně, ještě to nemám změřené, ale tak cca 4-5 metrů.

V jiných místech jsem to řešila sloupovitými jalovci, ale nedopátrala jsem se přesných údajů jak je to u nich s tou rzí hruškovou, informace jsou různé, tak jich raději nechci plnou zahradu. A taky je myslím thuje rychlejší než jalovec.

host - 49.39 (?), 7.6.2011 15:48

Žádný z běžně pěstovaných sloupovitých jalovců není hostitelem rzi hrušnové. rychlost růstu je u jednotlivých druhů a odrůd rozdílná - stejně jako je tomu u tůjí.

Bobkovišně hlavně dost často namrzají, houbových chorob je o něco méně.

4-5 m by nebylo na stříhání až tak moc práce.

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025