Thuje - holokošťata a zoufalost

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?) 
9.4.2014 16:22

Taky bych přidal nějaké moudra. Ty tůje nevypadají nějak nezdravě, mi se zdají zdravé. Bych neviděl problém v tom, že by špatně rostly po zasezení na zahradě u tazatelky, ale v tom jak rostly tam odkud byly vzaty. Možná tam rostly nějak moc nahusto a tak jsou to takové košťata. Další problém, je v tom, že jsou to nejspíš semáče, takže nevytvářejí tolik kmínky, jako tůje řízkované, což není pro živý plot nejlepší, ty řízkovance by tak jistě nevypadalz, nebyly bz to takové košťata. Z těchto sazenic by jistě vyrostly hezké tůje ve tvaru stromů, ale jaký z nich vyroste plot nedokážu tipnout.

r0m - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 71.128 (?), 9.4.2014 19:05

Soused před několika lety donesl pár nastřihaných větviček z hřbitova, zapíchal to do země a dnes jsem z toho 4 metrové macky a měl to zadarmooo :p)

Asi by to rostlo rychleji jak zde uváděné wink

host - 182.227 (?), 9.4.2014 19:08

Ono to bude spíše taká směska tují a cypřišků.Byly několik let pěstovány v kontejnerech bez přesazování a tedy jsou v takovémto stavu.Tak, jak psala p.Lída.U delší dobu nepřesazovaných rostlin je nutné porušit kořenový bal, jinak nové kořeny neprorosou ty staré a je možné, že je po dvou letech vyhodíte ve stejném stavu jak jsou nyní.Takže u těch, které vůbec nerostou je nutné tento kořenový systém porušit.U jehličnanů je ještě jiný problém.Nevytvářejí tolik zásobních látek jako opadavé listrnáče.Ty to potřebují k novému růstu na jaře.U jehličnanů to není.Takže, jestliže jsou v zuboženém stavu trvá jim dost dlouho, než se zase dostanou do kondice a jestli se vůbec do kondice dostanou.Takže záleží na Vás, zda chcete čekat nějaký rok navíc až se jehličnany spraví.Může se však taky stát, že se ty nejvíc zubožené již nezmátoří.Jinak, jak už bylo psáno.Máte je blízko plotu.Za pár let bude problém.P

host - 12.91 (?), 24.5.2014 23:51

Vaše túje vypadají ještě o trochu lépe, než naše, které jsme před téměř 20 lety koupili z naprosté nevědomosti ve snaze ušetřit. Byly to semenáče a živořily x let v kontejnerech.
Nyní jsou z nich krásné husté, cca 5 - 7 m vysoké stromy (byly to různé druhy). Rozvětvily se kus nad zemí, takže úplně u země je kmínek stále holý, ale větvičky trochu převisají, takže kmen zakryjí.
Můj názor je ale ten, že toto ušetření peněz za to nestojí. Minimálně 5 -7 let bude váš plot úplně nevzhledný. Já bych je vyndala a koupila nové, husté, klidně menší, ony tu výšku doženou rychle, tyhle budou stejně minimálně 2 roky stagnovat i s výškou.
Když už, tak bych tyto dala na nějaké méně viditené místo a sesadila bych je po 3 kusech (nevím ale, jak mají velký kořenový bal, jestli to půjde) a zbytek dosadit novými. Jako bariéra jsou tuje dobré, okrasný nižší listnatý plot nebo i kombinovanou výsadbu můžete vytvořit před nimi.
Pokud se rozhodnete pro ponechání, tak přeji hodně rpělivosti :-)

host - 146.248 (?), 29.7.2014 12:39
Hořkou sůl jaro podzim a můžete stříkat taky hnojivem na květ pěkně obrostou vydržte mám vyzkoušené
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz