Thuja - smaragd
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 152.30 (?), 18.6.2011 17:43, zobrazeno: 15153x
Dobrý den,
na některých thůjích se mi objevily zhnědlé větvičky. Je to normální a nebo to může být nějaká začínající choroba? Jak tomu předejít v případě, že je to možné. Jedná se o smaragdy a fotka je z dnešního dne.
Dále bych se chtěl zeptat jak aplikovat hořkou sůl na thůje. Je údajně proti hnědnutí.
Děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 223.249 (?), 15.7.2011 9:56
To může být přistydlé od letošních pozdních mrazů na jaře.Jinak thuje zalévejte v případě suchého období.Tu nepřelejete.Přihnojovat Cereritem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 72.86 (?), 15.7.2011 10:26
Přistydlé?
Pokud budu pod Zeravy udržovat permanentní bažinu, určitě jim to svědčit nebude. Ale budiž jim dopřáno více vody než-li třeba Borovicím. Ostatně každý jehličnatý živý plot má na vodu vyšší nároky. S tím Cereritem se to také nesmí přehánět. Stačí číst přibalené návody.
Hnědnutí jehličí u Zeravů může být způsobeno jak nedostatkem vody (zvláště po zimě), nebo napadením houbou (pozná se na konci léta díky černým plodnicím na odumřelých větvičkách, nebo nedostatkem hořčíku nebo také napadením molovkou zeravovou (patrné vyhlodané jehličí zevnitř a při zatřepání bývají viditelní letící motýlci).
Na molovku stačí aplikovat postřik Dithane dle návodu.
Hořká sůl se aplikuje ve formě postřiku, tzn. že zakoupený "prášek" (nejčastěji v balení 0,5 kg) rozmícháte ve vlažné vodě, nalijete do postřikovače (nejlépe o objemu 10 litrů s hadicí zakončenou stříkací pistolí) a na večer, kdy už bude Slunce zapadat a nebudou hlásit v noci déšť, provedete postřik z obou stran živého plotu. Postřik se míchá v koncentraci 3%, tzn. 0,3 kg na 10 litrů vody.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 223.249 (?), 15.7.2011 14:09
No jo. :D Co je to tedy za "závadu" na té thuji na obrázku? Sucho po zimě to asi nebude.:D O permanetní bažině tady mluvíte Vy já o ničem takovém nepsal.(Sice zeravy v přírodě rostou v bahnitých a vlhkých půdách kolem řek a srovnávat je s borovicí je trochu mimo mísu, ale budiž.)Každý to rozhodně pochopil až na Vás. :D Jediné co jsme se z vašeho příspěvku dozvěděli je to, jaké máte znalosti(které si dotyčný může přečíst kdekoliv na internetu) To že může být thuje namrzlá, zvláště pokud je více na suchu, není zase až taková neobvyklá věc.Pokud Thuje marodí, je s ní něco v nepořádku a Molovka či houbové choroby jsou už jen následek, protože to jsou velice odolné dřeviny.(Teď mluvímo Thuji Smaragd, abyste mne zase nechytal za slovo. :D) Takže, než to začnete pajcovat postřiky, tak si zjistěte, zda se skutečně jedná o parazita. No Cereritem se hnojí tak jako s každým hnojivem, podle návodu. Kdo psal o nějakém "nešetření"? Já ne. :D
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 16.7.2011 10:12
Takto se projevuje nějaká chyba na kořenech.Většinou přemokření, nebo těžká, vlhká,nevzdušná zemina.Takováto zemina velmi lehce vznikne právě pod folií, která je navíc přikrytá mulčovací kůrou.Tuje mají viditelné přírustky, takže zase v tak špatné kondici nebudou a jistě dokáží obrůst.Já bych odhrnul folii pro zjištění vlhkosti půdy, podle toho omezil, nebo úplně vypustil zálivku a přihnojil cereritem, tak jak Vám radil první přispěvatel.Dal Vám i dobrou druhou radu, zalévat jen při suchém období.Pro pana 72.86,který nerad kupuje v zahradnictvích, neb jsou velmi drahé.Pinus aristata výšky 1,5 m, kterou jste koupil ve školce za 4000 Kč, Vám rovnou říkám, že to žádná láce není.P
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 191.184 (?), 16.7.2011 13:13
Souhlasím s pánem přede mnou.Jen ta vlhkost by jim asi, podle mne zas až tak nevadila.Tam jde spíše o to jak máte právě s tou folii.Pokud ji máte tak jak popisuje pán přede mnou, tak ji rovnou dejte pryč.Já bych dal pryč i ten mulč a neomezoval bych jím kořenový systém nějakýmy obrubníky a pod.,pokud tam něco takového máte. Nejsem si jistý, ale zeravy myslím moc nemají rády příliš kyselou půdu, takže i tam by mohla být chyba.Jinak takto na té fotce vypadají skutečně zatím ve formě.Thuje obrazí i na starším dřevě, ale dlouho to trvá a musí se trochu k tomu "ukecat" hnojením. :)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 72.86 (?), 18.7.2011 9:23
Pokud mi je pán xxx.xxx.182.227 schopen nabídnout Aristatu podstatně levněji, nechť tak učiní a ne jen hloupě kritizuje.
4000,-Kč nejsou malé peníze, ale ve 20 oslovených zahradnictvích mi nikdy nenabídli cenu nižší než 6000,-Kč. Proto upřednostňuji okrasné školky.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 18.7.2011 17:29
Pane 72.86,já jsem Vám nepsal, že Vám ji seženu podstatně levněji.Mě spíš
zaráží to, že ji sám vydáváte za levnou, neb jste ji koupil ve školce.V každé
školce a v každém zahradnictví se najdou věci levné a věci drahé.I velké, dobré
školky v této době rostliny nakupují, protože celý sortiment se jednoduše
pěstovat nedá a konkurence je k tomuto kroku nutí.A nikde není napsáno, že menší
zahradnictví si nedokáže sehnat levnější rostliny, než školka, takže může být
levnější.Mimochodem, vsadím 5 ku jedné, že Vaše P.aristata je rostlina pocházející
z dovozu.
Jinak pane jste dobrý v tom, že jste tuto borovici dokázal sehnat ve dvaceti
zahradnictvích.Při výšce 1,5m já bych ji nedokázal sehnat ani v pěti.Anebo je to
tím, že už si to po třech letech nepamatujete.Loni jste ji ještě totiž koupil
dvoumetrovou za 5000Kč.P
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 72.86 (?), 19.7.2011 9:32
Samozřejmě, že v těch 20 zahradnictvích nebyla vždy "skladem". I přesto, že bych tak musel kupovat "zajíce v pytli" (objednat a počkat až ji dovezou), mi vždy sdělili cenu kolem 6 tis. (za strom výšky do 2 m). Skladem byla pouze ve 3 zahradnictvích a 3 školkách (celá ČR).
Já koupil v tu chvíli nejlevněší strom, který, ač dovezený z ciziny, byl dle informací vedoucího školky 2 roky u nich na poli aklimatizován. To byla určitě pravda, byl jsem totiž u jejího dobývání ze země a viděl jak byla zakořeněná.
Dnes je z dovozu všechno. U rostlin mi to nevadí, což se nedá říci třeba o podřadných potravinách (odpadu ze západu).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 2.252 (?), 7.8.2011 9:40
Na tůjích Smaragd najednou rezaví skoro všechny větve převážne odspodu. Nahoře jsou stromky ještě zelené. Tůje jsme koupili od zahradníka 1,5m vysoké na podzim s kořenovým balem. Je možné, že se za půl roku vůbec nepřijaly? V zimě byly krásně zelené. Jak je můžu zachránit? Dávám hořkou sůl, postřik proti škůdcům i houbovým chorobám. Děkuji za rady.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|