chtěla bych se zeptat jaké jsou vhodné rostliny na severní stranu za dům. znamená to, že by byly v zimě zastíněné domem a v mrazu. jsou vhodné jehličnany nebo by mohla "přežít" i nějaká květinka? děkuji za radu Jana
Podle popsaných podmínek by se sem výborně hodil břečtan(Hedera helix),dále zakslé jehličiny a stromy-vzpomente si na les-než dřeviny vyrostou, jsou zastíněné.Z rostlin barvínek(Vinca minor) a kapradí, to ale potřebuje kyselou zeminu.
Mám ve stínu brsleny všech barev a docela se jim daří. I mochna si nestěžuje. Kroucená vrba už má trochu problém. Z kvetoucích trvalek se mi zatím nepodařilo objevit nic, co by tam bylo ochotno kvést kromě zmiňovaných bohyšek a nezmiňovaných bergénií.
moc děkuji za reakce. já se trochu bojím těch rododendronů a hortenzií. mám strach že by mohli vymrznout. snad by mohli přežít pokud je na zimu zakryji. ještě jednou děkuji. Jana
Práve preto som napísal konkrétne hortenziu dubolistú - nevyžaduje žiadne prykritie na zimu a prakticky žiadnu údržbu - na rozdiel od ostatných hortenzií. Okrem toho celkom pekne kvitne a ešte aj zoschnuté listy vypadajú v zime efektne. Je to veľmi vďačná rastlina. Čím väčší tieň, tým je krajšia. Zasadiť a nestarať sa - toto je moja obľúbená kategória rastlín.
A ten javor okrúhlolistý - má úžasné farby a je to křoví, nie strom. Resp. v tieni rastie ako křoví, na slnku ako strom.