Řidký „les“ v severo-východní části zahrady

host - 136.39 (?)
22.10.2009 20:53

Myslím, že by bylo vhodné, kdybychom měli informaci o rozměrech koutu zahrady, kde chcete les vysázet a taky jaký účel má tato výsadba plnit. Tím myslím, zda má vytvořit iluzi řídkého severského lesa, nebo zabránit pohledům sousedů apod.. K volbě rostlin: Mimo standardní druhy vzrůstně rostoucích jehličnanů (tzn. i více než 15 - 20 m) existují celé desítky druhů jehličnanů, které nemusí být větší než 10 m. Mezi nimi jsou druhy, které jsou velmi husté a kompaktní, v podstatě téměř neprůhledné ale i druhy vzdušné, řídčeji ovětvené a tedy nestínící (sousedům). Zkuste se na webu podívat po tzv. čarověnících. Některé z nich nejsou jen několik cm až dm velké, ale jsou mezi nimi i druhy mající několik metrů (namátkou pinus uncinata Tajga, nebo Rejvíz).

Zkuste popřípadě napsat víc.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 220.26 (?), 21.10.2009 21:35, zobrazeno: 3802x

Dobrý den,

potřeboval bych poradit ohledně výběru jehličnanů pro svou zahradu. Mám ideu založit řídký „les“ v severo-východní části zahrady.

Několik hodin jsem koukal do internetu, ale nenašel jsem vhodnou dřevinu. Dřeviny, které vytváří v dospělosti dojem lesa dorůstají do výšek nad 10 metrů (mám obavu ohledně vztahů se sousedy). Dřeviny, které dorůstají níže zase nevytváří dojem lesa. Krásné jsou například Modříny (zajímavé by byly v přírodní kombinaci s keři jeřábu), ale to jsou v dospělosti mrakodrapy. Smrky jsem našel buď vysoké nebo zahradního vzhledu. To samé většina dalších jehličnanů.

Potřeboval bych radu někoho zkušeného.

Děkuji. Honza

host - 136.39 (?), 22.10.2009 20:53

Myslím, že by bylo vhodné, kdybychom měli informaci o rozměrech koutu zahrady, kde chcete les vysázet a taky jaký účel má tato výsadba plnit. Tím myslím, zda má vytvořit iluzi řídkého severského lesa, nebo zabránit pohledům sousedů apod.. K volbě rostlin: Mimo standardní druhy vzrůstně rostoucích jehličnanů (tzn. i více než 15 - 20 m) existují celé desítky druhů jehličnanů, které nemusí být větší než 10 m. Mezi nimi jsou druhy, které jsou velmi husté a kompaktní, v podstatě téměř neprůhledné ale i druhy vzdušné, řídčeji ovětvené a tedy nestínící (sousedům). Zkuste se na webu podívat po tzv. čarověnících. Některé z nich nejsou jen několik cm až dm velké, ale jsou mezi nimi i druhy mající několik metrů (namátkou pinus uncinata Tajga, nebo Rejvíz).

Zkuste popřípadě napsat víc.

Kejklířka - (16) - 141.225 (?), 23.10.2009 10:32

Les přeci nemusí být nutně jen jehličnatý. Jeden z nápadů by mohl být vytvořit "jedlý les," tj. nakombinovat dřeviny, které nesou i plody (např. dřín). Jinak sesadit rostliny tak, aby vnziklo stromové, keřové a bylinné patro. Váš nápad se mi každopádně moc líbí, molo by to vypadat moc pěkně.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz