Prosychající borovice drobnokvětá
|
|
|
|
|
 |
 |
|
markli - (8) - 246.166 (?), 29.9.2012 11:46, zobrazeno: 10314x
před dvěma měsíci jsme zakoupili a přesadili větší kontejnerovanpo borovici drobnokvetou cca 2m.
Nyní nám začína usychat jehličí. Může to být ¨změnou stanoviště, půdy nebo nemoc?
|
|
 |
|
 |
 |
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 137.225 (?), 29.9.2012 14:56
Může to být všemi vyjmenovanými důvody. Osobně se domnívám, že je to podzimem.
Podívejte se po okolních borovicích: staré jehlice jsou na mnoha z nich žluté...
Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 112.7 (?), 30.9.2012 18:12
Zrovna dneska jsem "obíral" jehličí na parviflorách a nejen na nich. O nemoc nejde, starší jehličí tyhle borovice v našich podmínkách shazují.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 152.102 (?), 15.10.2012 15:54
Souhlasím s předchozím názorem. I naše borovice letos prvně (už má nějaký ten rok...) začala od kmenu s usycháním jehličí. Očistili jsme ji, protože na ni ještě všude dosáhneme a vypadá hezky. Sousedovi toto dělá jeho starší borovice už 5 let a nic se neděje. Aspoň nám ji nikdo před vánocemi na zahradě neuřízne...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Beny2 - Zlatý Zahrádkář (759) - 150.232 (?), 15.10.2012 19:11
No, myslel jsem si to také. Od loňského roku jsem při postřiku hrušní proti houbám, šplíchnul i některé pětijehličnaté borovice (Parvifloru, Strobus, Koreanu, Cembru, atd.). Opakoval jsem to i po odkvětu hrušní (třetí postřik jsem nedělal, protože všechno omlátily kroupy v červnu). A letos je tento opad výrazně menší, jak v minulých letech. Je to lepší i na Ponderose, kterou už mám ke 4 metrům, a Wallichianě i Densifloře. Na Nigře, Silvestris, Leucodermis a Mugo je to skoro stejné. Takže bych řekl, že jarní postřik proti houbám může mít u pětijehličnatých borovic nějaký význam.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 112.7 (?), 15.10.2012 19:53
Dotaz pro "Beny". Můžete uvést čím jste borovice ošetřoval? Před časem jsem zkoušel jíchu v kobinaci myslím Ridomil MZ + něco (už je to dávno). Opad 5ti jehlic se snížil, ale nezastavil. A letos se sypou i dvoujehličnaté borovice. A ještě dotaz na zkušenosti s Wallichianou: Jak dlouho ji máte na zahradě? Mám 5 let Wall.nana a letos divně prosychají některé větve. Ve stejné zahradě rostoucí wallichiana Densa hill, bez vady, tak nevím. Díky
|
|
 |
|
 |
 |
|
Beny2 - Zlatý Zahrádkář (759) - 150.232 (?), 15.10.2012 20:18
Před květem hrušní stříkám něco proti houbám (Dithane, Novozir, atd.). Po květu obvykle Baycor, který se mě zdá na borovice nejúčinnější. Bylo by asi dobré postřik opakovat koncem léta (od srpna do září). Já to nikdy nestihnu, takže se podzimní opad jehličí projeví.
Wallichianu mám také jen Nanu (asi 4 roky). Řekl bych, že je náchylnělší na podmáčení. Musil jsem, kvůli ní (a sloupuvým bukům) udělat zvlášť drenář. Do Densy Hill jsem si netroufl jít, neb je méně mrazuvzdorná, než druh a já mám zahradu ukloněnou k SZ. Všechny možné clony a stěny, co léta buduji, by asi nebyly nic platné.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 112.7 (?), 16.10.2012 16:02
K pin.wall Densa Hill - zimovzdornost. Poslední zima 2011/2012, přelom leden/únor s 3 týdenním obdobím silných mrazů s průměry denními i -17°C!!! Borovice na zahradě 3 sezóny, zatím bez problémů; bydlím sever Moravy, návrší, 283 m n.m., zahrada směr JZ, v místě docela dost fouká ale v zahradě živý plot (thuja brabant 3m) a za zahradou náletová vegetace, která dobře ochraňuje proti větru. Vedle wallichiany je cedr Libani pyramidalis a taky přežil. Wallichiana by naše zimy měla přežít.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Beny2 - Zlatý Zahrádkář (759) - 49.1 (?), 16.10.2012 18:34
Jedna věc je opadávání borovic (bavíme se o nadměrném opadu vlivem houbových chorob), kde je jedno, o kterou se jedná. I když některé pětijehličnaté (Strobus) jsou k tomu náchylnější.
Druhá věc je sucho, které neplatí pro celé území republiky. Na mojí zahradě letos pršelo v létě i několikrát týdně. Kdyby nepršelo, tak by to zachraňovaly automatické závlahy (letos ani loni toho moc nenaběhaly) Vzhledem k velkému množství vody jsem byl nucen provádět mezi borovicemi několik odvodňovacích příkopů. Právě vysokou vjhkost vidím jako důvod většího výskytu houbových chorob u borovic.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|