Previcur a mykorrhiza u borovic

host - 151.17 (?)
12.5.2009 20:16

Asi jsem to napsal dost nesrozumitelně. Samozřejmě tím chci pomoct i borovicím a ne jen javorům. Spíše preventivně.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 151.17 (?), 11.5.2009 18:50, zobrazeno: 7425x

Dobrý den. Chystám se, víceméně preventivně, postříkat a případně prolít zálivkou své javory, modříny, tsugu a také borovice xx druhů previcurem.

Co Previcur a mykorrhizma u borovic? Nezničím jí tím previcurem také?  Má s previcurem někdo nějaké zkušenosti? Chtěl bych nejprtve vše postříkat a poté vybrané jedince prolít ke kořenům.  Jak jsem psal ve svém jiném příspěvku uhynulo mi 7 javorů a u všech došlo k tzv. zčernání větví (jakoby spálené) měla by to být dle Vašich rad a odborných publikací nějká houbová choroba. Chtěl bych zbylé a nové rostliny trochu podpořit, ale u borovic se bojím o zmiňovanou mykorrhizmu.

Děkuji mnohokrát za Váš čas a rady.

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 12.5.2009 0:10

Opravdu nechápu jak chcete prolitím borovic ochránit javory. Nedělejte to.

host - 151.17 (?), 12.5.2009 20:16

Asi jsem to napsal dost nesrozumitelně. Samozřejmě tím chci pomoct i borovicím a ne jen javorům. Spíše preventivně.

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 13.5.2009 2:23

Psal jste, že máte nemocné javory, tak nevím od čeho chcete pomoct borovicím.

Mykorrhizu nevyužívají jen borovice, ale i ostatní stromy.

Odpověď na otázku nevím a pochybuju že vám to tady někdo dokáže s jistotou odpovědět. Skoro určitě neublíží, ale radši mi nevěřte.

host - 6.146 (?), 13.5.2009 9:16

Houbová choroba javorů má pravděpodobně velice málo společného s chorobami borovic či modřínů. Pokud je strom houbou již napaden bohužel už mu žádný postřik nepomůže, protože houba často prorůstá kořeny, kmen nebo větvemi a nejlepší je ho co nejdříve odstranit.

S tou mykorrhizou Vám nikdo asi neodpoví, je to tak složitý problém a doposud málo prozkoumaný. V dnešní době se zjišťuje, že má pro stromy větší význam než se dříve myslelo a pravděpodobně ji intenzivně využívají všechny stromy a to jak ekto- tak i endo-mykorrhizu. Dále je zajímavé, že na jednom stromě takto žije v symbioze řada druhů či kmenů hub.

Obecně si myslím, že prolití všech stromů Previcurem dlouhodobě stromy neochrání, protože všude ve vzduchu a i v půdě jsou spory hub a pokud je strom náchylný, např. oslabený suchem, a houba má vhodné podmínky tak strom napadne. Navíc si myslím, že Previcur může zničit mykorrhizní druhy hub, což by stromy jistě oslabilo. Proto bych v tomto případě Previcur nepoužil.

Petr 

host - 49.39 (?), 13.5.2009 12:06

A co takhle zkusit mykorrhizu posílit ještě více; přípravky např. symbivit, ektovit apod. Však už si o nich najdete více podrobností.

Josef.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025