Přesazení borovice černé
|
|
 |
 |
host - 255.14 (?) 10.8.2010 8:21
dobré ráno, pestujem ihličnany dlhé roky, najvhodnejšia doba na presádzanie je jar a to pokial sú nové prírastky (tie svetlé) nerozvinuté, musia byť v stave púčika... ak ju musíte presádzať teraz, spravte to veľmi opatrne, najlepšie by bolo vystihnúť pár zamračených dní, ešte lepšie dážd... vykopať najprv výsadbovú jamu, do tej naliať vodu a spraviť z nej blato, čiže zmiešať vodu so zeminou,...na vykopanie borovice vám odporúčam použiť nejaký stroj, je to najistejšie, že ten piesok z balu neopadá, viem o čom hovorím mám pozemok zo samého piesku, pri ručnom kopaní je isté, že opadne (vlastná skúsenosť), ale tu nastupuje to blatíčko vo výsadbovej jame,...ono obalí jemné korienky a tie môžu okamžite transportovať vodu do rastliny..., potom klasicky zahrnúť zeminou... takto sme presadili nespočetné množstvo smrekov, tisov, tují a atd... zlá správa je, že pri boroviciach je úspešnosť uchytenia na 50%... MK
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 213.170 (?), 9.8.2010 22:58, zobrazeno: 11923x
Dobrý den, ocitli jsme se v situaci, kdy musíme přesadit asi 5ti letou borovici černou (cca 2 metry).Vím, že není správný čas, ale jinak o ni přijdeme.Myslíte, že pokud ji budeme dostatečně zalévat a podaří se obrýt bal (máme velmi písčitou zem, takže se obávám, že se rozsype) má vůbec šanci se ujmout?Je opravdu tak důležitý čas přesazení, nebo je to při dobré zálivce jedno?Díky moc za vaše zkušenosti.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 255.14 (?), 10.8.2010 8:21
dobré ráno, pestujem ihličnany dlhé roky, najvhodnejšia doba na presádzanie je jar a to pokial sú nové prírastky (tie svetlé) nerozvinuté, musia byť v stave púčika... ak ju musíte presádzať teraz, spravte to veľmi opatrne, najlepšie by bolo vystihnúť pár zamračených dní, ešte lepšie dážd... vykopať najprv výsadbovú jamu, do tej naliať vodu a spraviť z nej blato, čiže zmiešať vodu so zeminou,...na vykopanie borovice vám odporúčam použiť nejaký stroj, je to najistejšie, že ten piesok z balu neopadá, viem o čom hovorím mám pozemok zo samého piesku, pri ručnom kopaní je isté, že opadne (vlastná skúsenosť), ale tu nastupuje to blatíčko vo výsadbovej jame,...ono obalí jemné korienky a tie môžu okamžite transportovať vodu do rastliny..., potom klasicky zahrnúť zeminou... takto sme presadili nespočetné množstvo smrekov, tisov, tují a atd... zlá správa je, že pri boroviciach je úspešnosť uchytenia na 50%... MK
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 22.243 (?), 10.8.2010 10:54
Já osobně bych alespoň týden, dva ještě počkal až opravdu pomine nebezpečí největších veder, které srpnem potažmo jeho koncem zpravidla končí. Jestliže máte písčitou zem, pak je tu velké nebezpečí sesypání zeminy z balu, to by znamenalo prakticky jistý konec stromku. Pokud jej přesto chcete alespoň zkusit přesadit, objednejte si bagr nebo přesazovací stroj, kdy je větší šanci, že bal spíš uchráníte namísto ručního kopání a dobývání stromku ze země. Před samotným dobýváním dobře stromek zalijte, aby zemina lépe na kořenech držela. Na novém stanovišti bych volil samozřejmě ke stromku i opěrný kůl, aby si vítr se stromkem nehrál. Určitě jak pisatel v předchozím příspěvku dobře radí, ideální den na přesazování je podmračený či mírně deštivý, taktéž před vlastní výsadbou novou jámu prolít vodou. Nyní už mi nezbývá než vám držet palce, aby se dílo zdařilo. Jen bych trošičku oponoval s tím ujímáním - pravdou je, že se borovice poněkud hůře ujímají, ale jistotu nemáte ani u smrku nebo jedle, jde vždy o to, jak dalece se vám podaří zachovat bal stromu, od toho se vše odvíjí. Dokonce ani v případě, že se vám z balu část zeminy přece jenom sesype, nemusí být nic ztraceno. Rozhodující v takovém případě zpravidla bývá následná povýsadbová péče, především pravidelná zálivka.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.170 (?), 10.8.2010 11:23
Děkuji vám za cenné rady.Zkusíme vše tak, jak radíte a budeme doufat... Bylo by mi jí líto, kdyby zásah nepřežila... je nádherně pravidelně rostlá.Ještě jeden dotaz-za jak dlouho po přesazení by bylo poznat, zda se uchytila či nikoliv a jak?Začne žloutnout nebo bude stagnovat a přes zimu prostě uschne?Zdravím a děkuji za informace.Andrea
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 187.143 (?), 10.8.2010 14:15
Dobrý den, mám velmi špatnou zkušenost s přesazováním vzrostlé borovice černé. Z renomovaného zahradního centra byla přesazena ve vhodný čas zahradníkem při použití těžké techniky (mechanická ruka) a uschla. Nejhorší na tom je, že jí to trvalo dva roky a ještě není dokonáno.Teď skončí záruční lhůta a nevím, jak dopadne reklamace.Borovice neudělala za ten čas vůbec žádné přírůstky, nejprve odpadlo spodní patro, nyní je spousta proschlých jehlic po celém stromě a zbytek jehlic má barvu hodně vyšisovaného khaki.Byl zde soudní znalec, a ten říkal, že hlavně ta světlá barva znamená konec.Nyní lituji, že jsem si nekoupila menší stromek, za tu ztracenou dobu by o kus vyrostl. Zdraví Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 22.243 (?), 10.8.2010 20:18
Pokud se vám ji povede vydobýt s co nejméně porušeným balem počítejte, že do zimy nic moc nepoznáte, ale na jaře by vás borovice měla upozornit novými přírůstky. Je možné, že jeden rok to nebude nic moc, také se nám stalo, že při přesazení borovice další rok vytvořila krátké přírůstky jen aby se neřeklo a sezónu "trucovala", ale další rok rostla normálně. Samozřejmě je potřeba počítat s nějakým tím rizikem neujmutí, přece jenom pokud to není kontejnerovaná rostlina, tak je to poměrně velká zátěž pro ni. Máte v podstatě dvě možnosti - buď jí uříznout a nebo zkusit přesadit. Já jsem kdysi 2,5 metrovou borovici ilegálně dobýval z lesa, tenkrát ji chtěl děda na zahradu a kupování takových věcí jako jsou stromy moc neuznával. Usekal jsem přitom dost kořenů, bal sice zůstal jakž takž neporušený, cestou trochu proschnul. Pak jsme ji zasadili, pořádně zalévali, něco málo jehličí shodila, prvnís ezónu nic moc a další rok vyhnala dlouhé přírůstky. Zkuste to, naděje umírá poslední.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |