Jistě se tu najde spousta skalničkářů s dlouholetými zkušenostmi, kteří nebudou-li líní, také třeba poradí. Za sebe mohu doporučit pár věcí, neb skalku "provozuji" teprve 5 let.
Plocha mé skalky je 12 m2, výškový rozdíl 1 m. Kámen (lámaný vápenec) jsem kupoval přímo v lomu, neboť v zahradnictvích se prodává 4x dráže (300,-Kč / 1 tuna oproti 1200,-Kč / 1 tuna)! Není se ale čemu divit, naši podnikatelé jsou přece známí zloději.Spotřeboval jsem celkem 3 tuny vápence, což není žádná závratná hmotnost vzhledem k ploše mé skalky. I s platbou za Avii mě to vyšlo celkem levně. A to byl lom (Kotouč Štramberk) vzdálen 50 km.
Jelikož jsem tehdy likvidoval staré vybetonované plochy kolem domu, vysbíjený beton (různé frakce) jsem ve vrstvě 0,5 m nasypal do podloží budované skalky a vytvořil tak potřebnou drenážní vrstvu. Půdu jsem předtím odryl do oné hloubky a posléze ji použil na vyplnění samotného tělesa skalky (mezi kameny vápence). Vytvořil jsem takový nepravidelný kopec, kdy jsem se kameny (různé velikosti - od váhy 1 kg až po kusy o váze 100 kg) snažil ukládat tak, aby to vypadalo přirozeně. Zkrátka jsem je jen tak na skalku nenaházel.
Co se týče vhodné výsadby do skalky, tak bavíme-li se jen o jehličnanech, z vlastní zkušenosti nedoporučuji kultivary smrků. Zvláště, když bude skalka dost suchá. Velmi vhodné jsou nejrůznější borovice, pro tyto podmínky uzpůsobené, které lze navíc zaštipováním výhonů držet "na uzdě".
Skalka sama o sobě by měla být dominantou zahrady či její některé části. Aby vynikla ještě více, měla by mít také v sobě nějakou tu dominantu. Obrovský kámen připomínající kus skály, který se jakoby drolí kolem dokola na menší kusy, si asi může dovolit málokdo. Pak tou dominantou může být nějaká vhodná "větší" dřevina, zajímavá buď barvou či tvarem koruny. Já jsem si zvolil velmi hezkou Borovici osinatou (Pinus Aristata), která není tak moc v zahradách rozšířená. Má velmi zajímavé větve s tmavě zelenými jehlicemi, připomínacící tvarem "štětky na vymívání lahví". Roste celkem pomalu a dá se nadto, jako i ostatní Borovice, "brzdit" zaštipováním (to ale neprovádím). Její domovinou je severní Amerika a patří mezi nejdéle rostoucí dřeviny na Zemi (existuje jedinec pojmenovaný jako Metuzalém, rostoucí bezmála již 5 tisíc let). Svou Aristatu jsem koupil 1,5 m vysokou, s nádherně větvenou korunou, jen za 4000,-Kč! Nebylo to ovšem v zahradnictví (těm se kvůli neopodstatnělé drahotě vyhýbám), ale přímo v okrasné školce. Skalkám zdar!