Pinus aristata - umístění

host - 65.68 (?)
19.7.2011 13:45

Mohl by jste prosím uvést vhodný typ fungicidu pro preventivní postřik borovic? Děkuji.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 209.225 (?), 17.7.2011 20:45, zobrazeno: 6518x

Mám na zahradě 2 malé 40cm aristaty, které jsou umístěny na slunečné poloze, kde mají víceméně celodenní slunce, občas stín od jiného jehličnanu. Zatím každý rok shodí loňské jehličí. Vygooglil jsem, že může udržet jehličí až 7 let. V okolí jsem objevil dvě cca 2m aristaty, které jsou však umístěné ve stínu, na severní straně domů, tedy v poloze s podstatně menší (půldenní) expozici slunci. Jehličím jsou ale doslova obsypány. Poradí někdo, kdo má zkušenosti s touto borovicí v našich podmínkách, jakou polohu a oslunění zvolit? Díky.

host - 72.86 (?), 18.7.2011 8:53

Borovici osinatou, výšky 1,5 m, krásně větvenou, mám vysazenu již 3 roky na celodenně osluněném stanovišti (na vrcholku skalky, kterou co do objemu tvoří 1/2 hlíny a 1/2 vápencových kamenů, s podložím tvořeným tlustou drenážní vrstvou, takže skalka je spíše suchá). Jehlice si udržuje ještě na 5 let starém dřevě. Nedovedu (nechci) si představit, jak by vypadala, kdyby jehlice byly jen na koncích větví. To, že si drží jehličí i na starším dřevě z ní dělá právě takový skvost. U "obyčejných" borovic se to "pelichání" dá zkousnout.

Obecně opad loňského jehličí u borovic je způsoben většinou napadením sypavkou borovou, houbovou to chorobou, proti které se dá bojovat jarními (preventivními) opakovanými postřiky vhodným fungicidem. Pokud se dobře pamatuji, tak cca tři postřiky co 14 dní v období března/dubna? V létě to už asi nemá smysl. To si ale raději "vygooglete"! (případně se to dá vyčíst z návodů fungicidů) 

Ač v blízkém okolí mé Aristaty roste mnoho vysokých Borovic černých, starých snad 60 let, které jsou sypavkou napadány neustále (loňské jehličí nikdy neudrží), tak jsem Aristatu stříkal preventivně jen první jaro po podzimní výsadbě. Nebudu to už ale raději riskovat a od příštího jara začnu postřiky zase provádět.

host - 65.68 (?), 19.7.2011 13:45

Mohl by jste prosím uvést vhodný typ fungicidu pro preventivní postřik borovic? Děkuji.

host - 72.86 (?), 20.7.2011 9:32

Pozor!!! V minulém příspěvku jsem se pěkně seknul, za což se omlouvám. Postřiky borovic proti sypavkám se provádí sice co 14 dní, ale ne na jaře, nýbrž od července (v nižších polohách snad již od června) do října! Takže ještě dnes udělám první letošní postřik. 

Vhodné postřiky jsou např. Dithane DG nebo Novozir MN 80.

host - 72.86 (?), 28.7.2011 9:00

Oprava opravy: Tak fungicidní postřiky Borovic se provádějí v době rašení, tzn. od dubna do června (co 14 dní, celkem stačí 3-4 postřiky).

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz