Zdravím, nemůže se jednat o nějaký kultivar cypřišku hrachonosného - Chamaecyparis pisifera? Mrkněte kdyžtak na net na obrázky, zda tam náhodou neobjevíte nějakou podobu.
Zdravím, nemůže se jednat o nějaký kultivar cypřišku hrachonosného - Chamaecyparis pisifera? Mrkněte kdyžtak na net na obrázky, zda tam náhodou neobjevíte nějakou podobu.
Dobrý den,
Děkuji moc za rady a pomoc při určování.
Domnívám se, že se nejedná o Chamaecyparis pisifera tam nespatřuji podobnost.
Taxodium ascendent to být může, díval jsem se na web, jak přesně vypadá a podobnost je značná. Taxodium ascendent jsem, ale nikdy předtím neviděl, a proto si nejsem 100% jist.
Strom je asi 10 m vysoký a borka červená rozpukaná, větévky jsou podobné Sequoiadendron, ale jsou výrazně řidší.
V zimě se ještě zajedu podívat, jestli došlo k opadu, pokud ano tak se domnívám, že jste strom určil správně.
Pod stromem se mi podařilo posbírat i několik částí šišek snad i se semeny, na jaře je vyseji a uvidíme, zda se něco podaří.
Co se týká lokalizace stromu tak se nachází v Podzámecké zahradě v Kroměříži.
Díky a s pozdravem Miroslav Kapoun
tímto jenom chci potvrdit správnost určení stromu od pana Josefa. Opravdu se jedná o tisovec - Taxodium ascendens 'Nutans'. Někdy se také uvádí pod jménem Taxodium distichum var. imbricatum. Fotografie jsou vypovídající a vzhled je velmi typický.