Korejská jedle - nevím si rady - nerostou mi šišky

host - 20.203 (?)
22.9.2006 22:50

Pokud máte Korejskou jedli semenem vypěstovanou může Vám plodit až po desátém roce jako mně.Roubované plodí už v pátém roce stáří.Zdraví www.babicka.info

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 80.104 (?), 26.7.2006 12:57

Pod názvem "Korejská jedle" se u nás prodávají dva druhy:

Abies Koreana, původem z hor v Jižní Koreji. Má pomalý růst, dorůstá cca 10 metrů (v domovině až 15) a plodí poměrně již od mladého věku. Bohužel šišky bývají v naši oblasti často sterilní (neklíčivá semena). Pokud se přesto pokusíte o výsev, je nejlepší tak učinit na podzim, ihned po rozpadu šišek do truhlíku, který zůstane přes zimu venku (nechat zapadnout sněhem). Pokud bylo některé semeno kíčivé, určitě na jaře vyklíčí. Semena uchovaná přes zimu v teple a suchu nemají téměř šanci. Dá se množit řízkováním, což podstatně urychlí nástup do plodnosti.

Abies Veitchii , syn. A. Sikokiana, původem z hor středního Japonska, kde tvoří samostatné lesy. Vyroste 20 - 25 metrů (v domovině 30 - 40) a je štíhle kuželový (podrobné rozdíly k určení bych mohl podat na přání). Šišky má modrofialové až purpurové a plodit začíná pozdě (15 - 20 let). Je ale velmi odolná. Semena klíčí téměř stoprocentně (postup jako u předchozí)

Leoš - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82), 8.9.2006 9:17
Mám ji 31 let a je asi 6 metrů vysoká. Trápí mě že semena se mi zdají být planá. Při rozkrojení schránky semene, je schránka dutá. Ještě nikdy mi žádné semeno nevzklíčilo. Nevím proč. Jestli nemá opylovače, nebo něco špatně dělám. Ani nevím, který ze dvou druhů to vlastně je.
Na fotce šišky už moc pěknou barvu nemají, ale začátkem léta jsou až fialové.
Lidé zamnou chodí pro semena a já jim nemohu pomoct.  
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

celba - (3), 22.9.2006 14:54
Můžete, prosím, uvést rozlišovací znaky jedlí koreana a Veitchii nebo mi je poslat na j.celba@tiscali.cz, Dík.

host - 129.166 (?), 23.9.2006 21:29
mám stejný problém. už pod třech letech mi na korejské jedli vyrostly krásné modrofialové šišky, ale semena jsou dutá a lehká. Dá se tomu nějak předejít nebo pro to něco udělat v době opýlení tak, aby mi semena mohla přes zimu vzklíčit?

host - 80.104 (?), 17.10.2006 14:39
Základní znaky (stručně) odlišující Abies Veitchii od A. Koreana:
pupeny: A.V. má malé kulovité, červeno-fialové a sklovitě pryskyřičnaté
               A.K. téměř kulaté, kaštanově hnědé, pryskyřičnaté (ne však sklovité)

výhony: A.V. červenohnědé, krátce chlupaté
               A.K. žlutavé, později i načervenalé, řídce chlupaté, brzy olysávají

jehlice:  A.V. na horní straně větvičky hustě posazené, směřující  vzhůru a               částečně dopředu, měkké, špička useknutá a mělce vykrojená,
              svrchu leskle zelená, naspodu 2 výrazně bílé pruhy, širší než středové
              zelené žebro, u konce často úplně splývající v 1 bílou čáru
              A.K. na horní straně větvičky hustě nahloučené a radiálně postavené
              poměrně tuhé v dolní části nejširší, špička vykrojená nebo zaoblená,
              u mladých rostlin i špičatá, zvrchu lesklá, dole 2 křídově bílé a velmi
              široké pruhy (alespoň 3x širší, než středové  zelené žebro), u paty
              nespojené !

šištice: A.V. skoro válcovité v mládí fialově purpurové s velmi jemnými
             šupinkami, celokrajnými, na stranách ouškaté. Semeno je pouze
             4-5 mm (s křidélkem) velké
             A.K.mají podpůrné, zpět zahnuté šupiny, od námořnické modré až po
             fial.červenou, semeno je 12 mm velké (s křidélkem).

host - 4.80 (?), 11.6.2007 22:33

Máme údajně jedli korejskou. Koupili jsme ji ve Starklu asi před 9 - 10 lety, byla vysoká asi 40 cm. Až do letošního jara neměla vůbec šišky, už jsme ani nedoufali, že někdy porostou. Je nyní vysoká 2,5m a překvapila nás malými modrými až temně failovými kuličkami, které rostly i na spodní straně větví. Byly to šišky, má jich asi 30 ve dvou horních patrech, šišky zespod se otočily nahoru a už jsou vysoké 3,5cm. Máme velkou radost, doufáme, že budou mít semena, pokusíme se o vypěstování sazeniček. Jedle je na slunci téměř celý den, pouze k večeru je ve stínu. Tak nezoufejte, třeba příští jaro se i u vás šišky objeví.

host - 20.203 (?), 22.9.2006 22:50

Pokud máte Korejskou jedli semenem vypěstovanou může Vám plodit až po desátém roce jako mně.Roubované plodí už v pátém roce stáří.Zdraví www.babicka.info

host - 20.226 (?), 29.6.2007 10:13
Zkuste vápnit dolomitem, má ráda zásaditou zeminu. Mám 2 na terase a obě mi šiškují jak divé. Uričitě to vyzkoušejte! je to ověřené.

host - 132.59 (?), 25.7.2007 7:57
Jak máte ty borovice vysoké? Pěstovala jsem jí v květníku asi 40 cm vysokou a neprospívala, tak jsem jí zasadila do zahrady kde tedy vypadá lépe ale skoro nepřirůstá o šiškách ani nemluvě, mám ji asi 5 roků.

host - 77.31 (?), 27.7.2007 22:57
Dobrý den, máme korejku a dá se říci, že asi od 10-11,00 hodin od rána až do západu slunce na ní smaží a asi se ji to líbí...má krásnou kuželovitou figuru, takže jsem na ni moc pyšná a když zapadá sluníčko, tak se ji rozsvítěj ta bílá místa na jehličí a vypadá skvostně...je krásně hustá a letos nám na ni poprvé vyrostly šišky...koupila jsem ji asi 40cm vysokou a letos ji budeme mít asi 5 rokem na zahradě...jedle jsou úžasné nejen na pohled, ale i na dotek...:o)
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz