U douglasky jsem měl na mysli tu skutečnost - nectnost, že často udělá moc dlouhé přírůstky a mezi přesleny větví je pak moc dlouhá mezera málo zaplněná kratším obrostem. Proto jsem ji ve svém výčtu jako vánoční stromeček zavrhl. Jistě se najdou i jedinci pěkní, ale ve srovnání s jedlí kavkazskou si nejspíše každý vybere tu jedli. V prodeji vánočních stromků pocházejících z plantáží se běžně nevyskytuje; mohla by být z případných probírek lesních porostů.
Kanadská jedle neboli tsuga1 (Abies2 canadensis L., Tsuga canadensis Endl.) je stálezelený středně vysoký jehličnatý strom, dosahující výšky 14-20, ale i vyjímečně až 30 metrů. Marcela
Poznámka "kanadská jedle je prosím co?" je opravdu příhodná. I já jsem se už dříve chtěl zeptat, co tím tazatel Daniel myslí.
Nevěřím, že by se mělo jednat o jedlovec kanadský. Z něj by nebyly pěkné vánoční stromečky, je řídký, nepravidelný, má tenoučké větvičky a krátké jehličky...
Jistě to nebude ani douglaska tisolistá, terá také z Kanady a USA pochází. Ani ta není na vánoční stromečky příliš vhodná.
Nejčastější jedle, která se pěstuje a prodává jako vánoční stromeček je jedle kavkazská - Abies nordmanniana. Ovšem s Kanadou nemá lautr nic společné. :-)
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář (1578) - 178.81 (?),2.2.2012 9:39
Pane Josefe,
douglasku jsme kdysi několikrát jako stromeček měli, vždy se nám líbíla - pravidelný růst, krásně hladká šedá kůra, typická pryskyřičná vůně a dlouho neopadávala. Domnívám se, že tazatel má na mysli tento strom.
U douglasky jsem měl na mysli tu skutečnost - nectnost, že často udělá moc dlouhé přírůstky a mezi přesleny větví je pak moc dlouhá mezera málo zaplněná kratším obrostem. Proto jsem ji ve svém výčtu jako vánoční stromeček zavrhl. Jistě se najdou i jedinci pěkní, ale ve srovnání s jedlí kavkazskou si nejspíše každý vybere tu jedli. V prodeji vánočních stromků pocházejících z plantáží se běžně nevyskytuje; mohla by být z případných probírek lesních porostů.