Jehličnany v malých zahradách
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.250 (?), 24.1.2007 12:47, zobrazeno: 22126x
Dobrý den, zakládáme novou zahradu. Máme pozemek 5OO m2. Chtěli bychom nějaké 2 pěkné jehličnany jako dominantu, ale ne příliš vysoké. Máme navrženy Picea abies'Rothenhaus' - smrk ztepilý a Abies koreana - jedle korejská. Zdají se nám vysoké. Poraďte. Děkujeme Sára
|
|
|
|
|
|
|
M.Amihaesei - Stříbrný Zahrádkář (188), 24.1.2007 14:59
Dobrý den,
Vámi zmiňované jehličnany mohou dorůst výšky až deseti metrů, nicméně u smrku ´Rothenhaus´ je udávaná výška spíše cca 6 m, a korejská jedle roste poměrně pomalu, takže než dorostou do plné výšky bude to nějakou dobu trvat.
Pokud se ale vám zdají přece jen vysoké můžete je nahradit např.
Larix kaempferi ´Pendula´ (modřín japonský), výška 4 - 5 m,
Picea orientalis ´Gracilis´ (smrk východní) výška 3 - 4 m,
Picea abies ´Barryi´ (smrk ztepilý) výška do 3 m,
Picea abies ´Acrocona´ výška 3 - 4 m,
Pinus nigra ´Columnaris´ (borovice černá) výška 4 - 5 m
Pinus sylvestris ´Fastigiata´ výška 4 - 5 m
Snad se vám některý bude líbit.
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.250 (?), 24.1.2007 16:15
Mod děkuji za typy. S
|
|
|
|
|
|
|
host - 232.223 (?), 23.2.2007 20:59
..náhodou jsem našla na http://dendro.mojzisek.cz/rod.php?id=51 , že Pinus nigra ´Columnaris" dorůstá do výšky 10-20m. Ostatní jehličňany jsem nehledala... takže teď mě napadá důvěřuj,ale prověřuj...
|
|
|
|
|
|
|
M.Amihaesei - Stříbrný Zahrádkář (188), 23.2.2007 22:22
Podle publikací, které mám doma je uváděna výška 3 - 5 m! Stejně tak u Pinus silvestris ´Fastigiata´, pan Mojžíšek má uváděnou výšku 10 až 20 m a jinde je uváděná do 5 m! Pak tedy věřte knížkám... Hledal jsem více a ohledně P.s. Fastigiata se jedná opravdu o výšku kolem 15 m! Tímto se paní velmi omlouvám a radím, aby se na zbylé dřeviny opravdu optala, u některých výška souhlasí. Alespoň už vím, která publikace poputuje rovnou do koše, protože tímto se pro mne stala bezcenná a nedá se jí věřit. Příště než se rozhodnu poradit a nebudu si jistý, podívám se raději do více zdrojů i po internetu, aby nedošlo k podobnému omylu.
Jistě mi nebudete mít za zlé, že nemohu vědět úplně všechno a občas se na odborné publikace musím spolehnout, toto byla hrubá nedbalost autorů, věřím, že kdybych ji prostudoval opravdu podrobněji, našel bych tam chyb více. Každopádně musím 232.223 poděkovat za upozornění. Ještě jednou se omlouvám.
|
|
|
|
|
|
|
host - 232.223 (?), 29.3.2007 10:59
..to jsem byla já :o), zapomněla jsem se podepsat ...no tak to je tedy opravdu síla, nechápu jak to může autor s klidným svědomím vydat...dneska chce opravdu vydělat kdekdo za jakoukoliv cenu... Marion
|
|
|
|
|
|
|
host - 120.110 (?), 29.3.2007 11:25
S tím vzrůstem to není tak jednoduché… Záleží na mnoha faktorech… mezi jinými v jakých podmínkách vyrůstal a v jakých jeho „předci“ ..., zda bude strom růst jako úplný solitér, nebo jestli mu něco konkuruje, jaká je kvalita a vlhkost půdy, zda je na plném slunci v polostínu…, nadmořská výška.., Samozřejmě ho můžete také ovlivnit přihnojením, zaštipováním, tvarováním… a když s ním budete pracovat s láskou :-)…
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 212.174 (?), 3.4.2007 15:08
Zahradu sice teprve zakládám, ale řekla bych, že jaké jsou kořeny takový je strom! Měli jsme nízký jehličnan (roste do šířky) vysazený v misce a držel se pořád stejné velikosti i bez zastřihávání, teď jsme ho volně vysadili a krásně se rozrůstá! A pokud nelze kořeny usměrnit, stačí dobrý sestřih :)
|
|
|
|
|
|
|
host - 232.223 (?), 14.4.2007 22:57
..pokud má jehličňan geneticky daný vzrůst třeba 8 metrů, tak ho težko udržíte střihem, aby vypadal normálně na 2 m.. ..jedině, že byste ho neustále každý rok vykopala a přesadila, aby se soustředil na růst kořenů a ne kmenu...Marion
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.251 (?), 10.5.2007 13:19
Před lety jsme u nás zasadili dva stříbrné smrky. Jeden v bývalém betonovém hnojišti cca 2x2 metry, jeden mimo vedle. Ten vedle má výšku 10 - 12 metrů, ten v hnojišti je poloviční.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|