Janovec - lze pěstovat ze semen?

host - 165.35 (?)
12.6.2009 8:52

Mně letos pomrzly jiné rostliny, ale janovce ne, ani rok staré semenáčky, ty už letos i kapku kvetly. Ale zase mám v háji pinii a leycesterii, takže si asi člověk nevybere.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 201.28 (?), 3.3.2009 16:37, zobrazeno: 8987x

Dobrý den,

léta se snažím vypěstovat  janovec  (ne jalovec!) ze semen, ale mám totální neúspěch. Dovedl by mi někdo poradit, jak na to? Máte s tím někdo zkušenosti? Díky, budu vděčný za jakýkoli tip... Nebo jsou i jiné metody, kromě té, že ho někde vyryju a přesadím?  I.S.

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 48.243 (?), 3.3.2009 22:04

Vlastní zkušenosti nemám, ale zaujalo mne to a tak jsem se trošku rozhlédl po internetu:

Janovec má semena s dlouhou dobou klíčivosti - udáváno 30 až 80 let, pokud se skladují v suchu. Semena jsou dormantní, t.z. po různě dlouhou dobu neklíčivá, klíčivými se stanou až po rozložení či vyplavení chemických látek, která dormanci způsobují. Doporučuje se semena před výsevem skarifikovat = napilovat, rozrušit jejich pevný obal.

A jedna německá stránka udává, že pro klíčení je potřeba světlo, takže nevysévat moc hluboko.

Snad to pomůže, nějak vyklíčit musí, svahy kolem dálnice D1 jsou na některých místech porostlé janovcem docela hustě.

Matušková - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (107) - 165.35 (?), 4.3.2009 13:55
Zdravím, pokud se jedná o janovec - čilimník, tak by takový problém být neměl, na zahradě se mi vysemenil a mám jej na několika místech, v mulčovací kůře, vůbec jsem se o to nesnažila, "to samo". Takže spíše někde rozhoďte a čekejte.

host - 84.2 (?), 7.4.2009 18:28

Zdravím   pěstitele janovce!

Asi před čtyřmi lety jsem dostala od známého semínka, ale nevěděla jsem co mi z nich vyroste. Vysela jsem je přímo na záhonek a zjistila jsem, že je to vlastně keřík - janovec metlatý. Přesadila jsem tři rostlinky k plotu a dnes ten "keřík " měří přes dva metry. Sklizel obdiv sousedů až do letoška, kdy mi bohužel asi vymrzl a zbyla z něj opravdu jen metla. Doufám (asi zbytečně),že se vzpamatuje. Asi ho budu muset vyřezat. Poradí někdo  ?

Ludmila

host - 7.220 (?), 11.6.2009 13:11

Mně letos také hodně janovců pomrzlo (hřebeny Brd). Nedělejte si starost, jen v okolí původní keříků moc nesekejte trávu a zbytečně nešlapte. Jestli se mu u Vás dařilo, jak píšete, určitě se vysemenil a časem Vás překvapí novými jedinci v okolí. Ten původní seřízněte asi na 50 cm nad zem a dejte mu ještě šanci. Když neožije zlikvidovat ho můžete vždycky. Jinak janovcům průklest sluší a prospívá. 

Petr

host - 165.35 (?), 12.6.2009 8:52

Mně letos pomrzly jiné rostliny, ale janovce ne, ani rok staré semenáčky, ty už letos i kapku kvetly. Ale zase mám v háji pinii a leycesterii, takže si asi člověk nevybere.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz