Janovec - čilimník - Cytisus - Apricot GEM

host - 253.29 (?)
30.5.2010 15:37

zahradnice16

Mám stejné zkušenosti jako vy ale někde jsem se dočetla, že tato rostlina nesmí být přemokřená takže jsem okolo keře vyjmula zeminu a prosypala štěrkem, který propouští vlhkost a pak je potřeba po odkvětu sestřihnout odkvetlé klasy o jednu třetinu a příští rok bude zase kvést. Také jsem musela odkrýt zeminu od mulčovací kůry, kterou jsem tam dala proti plevelu. Mám s tím dobré zkušenosti z chalupy a budu totéž aplikovat u svého domku až roslina odkvete. Držím palce.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Jiří Hrabovský - (1) - 32.210 (?), 27.8.2009 15:20, zobrazeno: 30286x

Po třech letech úspěšného růstu nám začal janovec hnědnout. Tento jev začal poté, co jsem ho letos v červnu prořezal, aby byl vzdušnější, neboť se mi zdálo, že se v něm zdržuje mnoho mušek připomínajících mšice. Pokud se týká závlahy, je přiměřená, navíc letošní červenec byl bohatý na srážky.Dokáže mi prosím někdo podle přiložené fotografie poradit, co se asi s rostlinou děje?

Děkuji předem za radu.

Jiří Hrabovský

Bez názvu
Bez názvu

Mydlan - (37) - 11.178 (?), 10.9.2009 11:53

Dobrý den, já letos zasadil v březnu dva nové - oby krásně vykvetli, oba jsem po odkvětu dle rad v zahradnictví o třeti nu ořezal, jeden zhnědl jako váš, druhý se dodnes zdvojnásobil a krásně nasadil dlouhé zelené šlahouny.

V zahradnictví mi řekli ať počkám do jara, jestli obrazí, pokud ne, tak je pryč.

Tak asi tak moje zkušenost:).

host - 126.98 (?), 1.5.2010 19:44

Mám tentýž problém- jak to řešit -díky ivana

host - 103.29 (?), 2.5.2010 19:35

Mám, spíše měla jsem 4 druhy čiimníku.Jeden letos úplně odešel, jakoby uschl. Dva další se chovají jako ty vaše.Jsou to vícebarevné kultivary, mám je asi 4 roky.Pouze světle žlutý kultivar, který je asi nejméně šlechtěný je ok. Vlastně jsem zapomněla na sytější žlutý kultivar, plazivý,ktyrý roste taky bez problému. Dle mých zkušeností čím více šlechtění, tím náchylnější na pěstování. Bláža

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 3.5.2010 7:53

Mě přes zimu takhle skončilo asi 12ks, přesně jak píšete - všechny barevné, ale ani žluté na tom nejsou nejlépe. Proboha, jen mi neříkejte, že je nadopbro po nich!  Mám je 4tým rokem a byly to už dost velké keře. Stříhala jsem pravidelně po odkvětu polovinu odkvetlých větviček. Prosím, prosím, pomozte nám tady někdo radou... Dostanou se ještě z toho nějak? Já myslela, že omrzly, jako mi letos většina rostlin. Vedle je kalina Eskimo a taky všechna horní květenství zmrzla a kvete jen při zemi čí maximálně sem tam květ uvnitř keře 

host - 103.29 (?), 3.5.2010 8:03

Po nich není, jen už neobrazí na hnědé části, jsou docela nevzhledné. Zkusím je přivázat k opoře a zapěstovat na stromek. Taky se mi loni povedl výsev, ale jen dvě rostlinky, uvidím jaké budou barvy. Bláža

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 3.5.2010 9:53

Nevím, jestli ty necelé hnědé jsou zrovna Apricot, ale na těch není žádná zelená větévka  Taky jsem někde četla, že starého dřeva janovec neraší, no a ani jsem to u svých neviděla. Teď tedy netuším, co s nima dělat dál...

host - 253.29 (?), 30.5.2010 15:37

zahradnice16

Mám stejné zkušenosti jako vy ale někde jsem se dočetla, že tato rostlina nesmí být přemokřená takže jsem okolo keře vyjmula zeminu a prosypala štěrkem, který propouští vlhkost a pak je potřeba po odkvětu sestřihnout odkvetlé klasy o jednu třetinu a příští rok bude zase kvést. Také jsem musela odkrýt zeminu od mulčovací kůry, kterou jsem tam dala proti plevelu. Mám s tím dobré zkušenosti z chalupy a budu totéž aplikovat u svého domku až roslina odkvete. Držím palce.

host - 58.225 (?), 31.5.2010 9:16

Janovce nejsou jehličnany, ba ani koňské fery, ale jinak jsou dost choulostivé jak na mráz, tak hlavně na vlhkost.V přírodě se také stává, že vymrznou celé stráně, na kterých rostou poměrně v suchu.K tomu se při našich vlhkých zimách snadno přidávají houbové choroby.Nakrytí kůrou, které udržuje vlhkost, jenom uspíší konec.Jinak všechny se velmi snadno množí řízkováním v červenci.Pokud budete vysévat, nemusíte získat potomstvo stejné, jako mateční rostliny.Jsou to rostliny poměrně krátkověké a je proto dobré vlastním nařízkováním si zajistit nějakou rezervu pro případ, že keř uhyne. pH

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 31.5.2010 10:46

Nevím, co je dorazilo, ale s většinou mých je Ámen - přežilo jen pár větviček a nejspíš na klasickém žlutém - to ještě uvidím, jestli se něco rozvine. Bohužel ty ostatní už nenamnožím, není z čeho  Je možné, že je dorazilo na jaře to vlhko - jelikož je mám na textilii a zakůrované!  Zahrada se vysazovala na neudržovaném pozemku, tak ani několik postřiků herbicidy nepomohlo, neboť neustále rašily miliony semen  Z jara se čilimníky ještě nezdály tak hrozné a pak během 14dnů odešly úplně. Mě se zdálo, že je zabily ty poslední mrazíky, kdy bylo skoro měsíc teplo a pak přišlo - 8st - to mi odešla i většina růží a bobkovišně  

to černé mezi jedličkama jsou-byly moje čilimníky
to černé mezi jedličkama jsou-byly moje čilimníky
a detail - skoro jediný zelený je tam pýr...
a detail - skoro jediný zelený je tam pýr...
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz