Jak rozeznat Cyrpis x Thuja?

host - 97.194 (?)
28.12.2008 23:00

Je to úplně stejné, virginiana je jen synonymum. A ještě něco, překloněný vrcholek má jen Chamaecyparis lawsoniana, ostatní je mají vzpřímené. Stanislaw

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 62.154 (?), 28.12.2008 19:50, zobrazeno: 20743x

Zdravim,

poradite mi nekdo kterak rozeznam Cyrpisek od Thuje, pripadne i Jalovce? Ty prvni dva vubec netusim a napr. Thuja vs. Jalovec je u nekterych kultivaru velmi podobny (jeden mam na zahrade a nikdy bych nerekl, ze to je Jalovec).

V zahradnictvi mi neporadili, pry to sami take nepoznaji...

Dekuji,

Martin

host - 178.175 (?), 28.12.2008 21:37

V první řadě je to o zkušenostech při práci s dřevinami, také jsem měl zpočátku problémy s určením.

Máme celkem 5  (4) základních druhů zeravů (thují) a 5 základních druhů (cypřišků). - stačí je v plané podobě poznat a pak je určení jednodušší.

Jinak cypřišek má povětšinou povislý vrchol a zerav rovně vztyčený. Co se týče jehlic - laik těžko rozpozná.

Jalovec zas není tak složitý k rozpoznání včetně dužnatých šišek.

host - 62.154 (?), 28.12.2008 22:44

Mohl bych Vas pozadat o podrobnejsi rozepsani? Tedy jake jsou ty druhy a jak postupovat... je to pro mne docela dulezite, protoze

1) mam ruzne cyprise a thuje, mnohdy koupene bez dalsich informaci a netusim kam je dat, kdyz nevim jak porostou

2) zahradnici v tom maji sami zmatek. uz jsem takhle v zahradnictvi (ne hobbymarket!) koupil skyrocket a pak zjistil, ze to je junip. blue arrow (uz puvodne se mi nezdal, ale prodavacka mne naprosto sebejiste presvedcovala, ze nemam pravdu).

Dekuji

host - 62.154 (?), 28.12.2008 22:47

Ted mi doslo, ze to asi neni samozrejme, ale vim, ze skyrocket neni ani cypris ani thuje  :-). K tomu mne napada otazka, videl jsem nazvy junip. virginiana skyrocket a junip. scopulorum skyrocket. Ktery je spravny, resp. jsou skutecne dva, nebo to je nejaky omyl ci ma neznalost?

host - 97.194 (?), 28.12.2008 23:00

Je to úplně stejné, virginiana je jen synonymum. A ještě něco, překloněný vrcholek má jen Chamaecyparis lawsoniana, ostatní je mají vzpřímené. Stanislaw

Bohdan Dlouhý - (15) - 17.157 (?), 28.12.2008 23:14

Přesněji řečeno, J. scopulorum je v současnosti jediný správný druhový název pro Skyrocket. Vědci na základě rozboru genetických znaků přišli na to, že ho nelze řadit mezi viržinské jalovce. Ve školkách to ale téměř jistě ještě pořád lze koupit jak pod názvem J. scopulorum `Skyrocket`, tak  J. virginiana  `Skyrocket`. Je to ale ten samý keř (jak ostatně píšete).

Bohdan Dlouhý - (15) - 17.157 (?), 28.12.2008 23:37

Zkuste to podle plodů. Zeravy (Thuja) mají šištici vždy vejčitě protáhlou, někdy s menšími či většími háčky na šupinách (T. orientalis). Thuja plicata a T. occidentalis se potom dá od sebe snadno rozeznat podle bílé kresby na spodní straně listů u T. plicata. Navíc tato při rozemnutí v prstech výrazně voní po citrusech. Cypřišky (Chamaecyparis) mají šišky vždy kulovité, i přes centimetr velké, se zřetelným hrbolkem na šupinách ("hrbatá kulička"). Jalovce (Juniperus) mají plody také kulovité (mohou být ale i vejčité), ale menší a zůstávají dužnaté, bývají černé, modročerné, bíle ojíněné (setřete prsty).

Lib. - (22) - 180.65 (?), 1.1.2009 17:32

Dobrý podvečer. Dík za otázku i odpovědi. Je to velmi poučné a informací není nikdy dost. Pana Martina upozorňuji na téma "Jaký jehličnan je na fotografii?", které změnilo název na "Znalec jehličnanů..." a v list. 2008 přináší řadu užitečných příspěvků. A pozor na cypřišky, ne všechny mají "svěšenou špičku" ( výše upozorňuje pan Stanislaw). A  já jsem to dodneška měla za základní orientační znak. Klasifikaci zdar. Libuše

host - 178.175 (?), 17.1.2009 19:23

Pro doplnění těch, kteří mě tady opravují

Svěšený terminál - nemá jen cypřišek Lawsonův, ale dále i cypřišek nutkajský - dnes již patřící do nového rodu zlatocypřisů (xanthocyparis), dále planý druh cypřišku tupolistého, dále cypřišky z Taiwanu chamaecyparis formosensis,  chamaecyparis taiwanensis a poslední chamaecyparis thyoides (cypřišek zeravovitý). Toto je kompletní seznam všech známých druhů cypřišku.  Z toho jen cypřišek hrachonosný (ch. pisifera) má terminál vzpřímený.  Všechny tyto druhy pěstuji na zahradě - takže vím o čem mluvím - samozřejmě, že neberu v potaz různé kultivary např. cypřišku tupolistého, kde to neplatí.

host - 184.18 (?), 23.1.2009 18:17

Potvrzuji, ze více druhů cypřišků má svěšený vrchol, stačí se jít podívat do botanických zahrad a arboret. V některých vás i provedou a prakticky ukážou rozdíly mezi zmiňovanými taxony, navíc vám mohou pourčovat donesené větvičky. V mnoha zahradnictvích je užívána spousta chybných názvů, moc si s tím nelámou hlavu.

Ještě poznámka, jestli máte skutečně cypřiš (Cupressus) a ne cypřišek (Chamaecyparis) tak bude potřebovat hodně chráněné místo, lehce u nás vymrzá.

Petr

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025