Cypřišovec leylandův - proschnutí po první zimě

host - 126.6 (?)
11.5.2010 18:57

Děkuji za reakce. Pane Josefe, jak velké sestříhání vršků máte na mysli, o kolik bychom je měli zkrátit?

Díky!

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

deved - (1) - 126.6 (?), 9.5.2010 8:06, zobrazeno: 13889x

Na podzim 2009 jsme vysadili sazenice Cypřišovce, dle doporučených postupů jsem se snažil po výsadbě poctivě zalévat, aby rostliny neuschly. Zima přišla poměrně brzy, u nás (Pardubice) bylo i poměrně dost sněhu, rostliny byly cca do poloviny pod sněhem (z vršků jsem sníh pečlivě oklepával).

Na jaře však začly usychat větve ve středu rostliny, dnes jsou již úplně zaschlé (viz. foto). Můžete mi prosím někdo poradit, čím by to mohlo být, resp. jestli rostliny má vůbec cenu ještě nechat (u některých se zdá, že některé spodní větve začínají trochu rašit, u vršků si nejsem jistý).

Díky všem za rady.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 97.148 (?), 9.5.2010 9:36

Tak to mám nachlup stejný problém, cypřišovce koupeny a vysazeny loni na podzim. Je tu někdo kdo dokáže poradit? Myslíte že se stromky ještě chytnou? Michal

host - 49.39 (?), 10.5.2010 18:05

Cypřišovce jsou problematické!!!

Tím, jak rychle rostou (kvůli čemuž si je kdekdo sází jako živý plot), mají také nepěknou vlastnost, že někdy špatně vyzrávají jejich pletiva a následně přes zimu namrznou. Obvykle se jim podaří zregenerovat z nenamrzlé spodní části rostlin, ale třeba déle trvá, než znovu narostou do původní výšky.

Myslím, že i cypřišovce na obrázku jsou namrzlé, silně namrzlé a poškozené, ale že během roku zregenerují. Doporučuji ostříhat nejrezatější větvičky, sestřihnout vršek a čekat, co udělají dále.

Sázet je jen tak do trávníku není příliš vhodné kvůli problémům s jejich obsekáváním; vhodnější je namulčovat celý pás vrstvou drcené kůry (odpadne náročné obsekávání, rostlinkám neubírá tráva vláhu a živiny...).

Kvůli výáše uvedeným problémům bych si já osobně živý plot z cypřišovců nesázel.

Josef.

Matušková - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (107) - 165.49 (?), 11.5.2010 7:34

Dávám za pravdu panu Josefovi. My sí tímto prošly, když tento druh začínal... hit - super přírustky, hustý živý plot už za 3 roky... Jeli jsme si pro ně od Plzně až do Olomouce, vzali 120ks, pak ještě znova dalších 50ks a po zimě nám z toho všeho zůstal jeden jediný. Člověk by brečel, kolik peněz i práce to stálo... takže nyní používám jen standardní, osvědčené živé ploty. Člověk lehce naletí, o negativních vlastnostech se nikde moc nepíše, my o tom tehdá nevěděli, že by mohl nastat nějaký problém, všude samé reklamní chvály,... a skutek utek. Faktem je, že tu máme trochu horší podmínky, takže určitě jsou i jiní, co mají krásný živý plot a jsou s ním spokojeni...

host - 126.6 (?), 11.5.2010 18:57

Děkuji za reakce. Pane Josefe, jak velké sestříhání vršků máte na mysli, o kolik bychom je měli zkrátit?

Díky!

host - 49.39 (?), 12.5.2010 17:04

Sestřihl bych je tak o 20-30 cm, na stejnou výšku.Lépe obrazí a nepoženou jenom tak nahoru; lépe může zahoustnout spodní část rostlin, aby vytvořila souvislý živý plot.

Josef.

host - 65.68 (?), 13.5.2010 9:10

Přidám vlastní zkušenost z ostravska. V roce 2005 jsem vysadil 1 stromek cypřišovce, který hned v první zimě (-27°C), ztratil 2/3 z výšky. Myslel jsem, že je po něm a nechybělo málo a byl ze země venku. Dnes má téměř 3m a poslední zimu (-22°C) přežil bez poškození. Myslím, že to chce vydržet, cypřišovce dobře obrůstají, dejte jim čas.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu9.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz