Cypřišek hrachonosný - proč hnědne?

host - 182.227 (?)
25.4.2012 16:19

Záchrana jehličnanů, nebo i stálezelených rostlin je vždycky složitější, než záchrana opadavých listnáčů.Nevytvářejí a neukládají tolik zásobních látek, takže když je jehličnan dlouhodobě ve špatné kondici, trvá mu dost dlouho a jestli vůbec, než se vzpamatuje.Nemá jak regenerovat.Zásobní látky jsou na mizině, zelené části mnohdy malé.Hnojení vůbec nemusí pomoct a může ještě více ublížit.Jestliže je tedy stálezelená rostlina nebo jehličnan malý a po delší dobu špatný, volil bych vždy novou rostlinu.Dívat se třeba nějaký rok na polochcíplou rostlinu s nejistou prognózou, raději zasadím novou.Něco jiného je již urostlý jehličnan.Něco jiného je také třeba nějaké poškození, kdy před tím byla rostlina ve skvělé kondici.Příklad jsou jehličnany v balu.Zásobních látek mají dostatek a i ztrátu podstatné části kořenů lehce nahradí.

Ono je fakt, že jehličnany, nebo stálezelené rostliny přes zimu většinou nezmrznou, ale uschnou.Jenomže oni většinou uschnou proto, že voda v půdě je zmrzlá, ale bývá jí v půdě dost.Se zaléváním v zimě bych byl vždy pořádně opatrný.K tomu musí být opravdu důvod, třeba totálně vyschlá zemina.P

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 220.182 (?), 24.4.2012 21:54

Píšete "kolem balu"... Jen se zeptám - nebyl ten bal moc pevný? Neměl kořeny dole v květináči omotané kolem dokola? To by totiž také mohla být příčina... Někdy prodávají keře takhle příliš prokořeněné a pokud se ten pevný zamotaný bal kořenů trochu neuvolní třeba rukou nebo nějakým kolíkem, zůstane rostlina sedět, neroste a často i zajde, protože nové kořínky se skrz to nedostanou...

Ten substrát by měl být v pořádku, i když osobně raději používám kompost nebo "zahradnický substrát B" (ten totiž obsahuje humus, ostatní prodávané substráty jsou většinou jen obohacená rašelina). Ale pokud je na fotce celá rostlina (?), asi bych se přece jen raději podívala na kořeny - a budete vědět, na čem jste...          Lída

host - 178.238 (?), 24.4.2012 22:02

Ano, celá rostlina. Byl to drobeček za 40 Kč od jednoho zahradníka zasazený v normální zemi podobné, jako je v naší zahradě (pán má zahradu kousek od nás) a navíc ho ještě obral ten zajíc, šmejd. Řekla bych, že kořeny trochu prostupovaly odtokem, ale to už nevím, sázela jsem zároveň asi 20 keřů. Všechny ostatní rostou.

host - 220.182 (?), 24.4.2012 22:09

Teď ho vidím celý - tahání ven (pokud neměl zamotané kořeny) - beru zpět! To máte Sungold, že? Také mám dva, ale už velké. Když ho tahkle vidím celý, spíš mi to přijde jako připálené mrazem. Nechala bych to být, pokud by nepršelo, tak zalévat. Nedávala bych hořkou sůl, maximálně tak lžíci cereritu nebo zalít Kristalonem. Ještě bych ho zkusila zalít přípravkem "Vitality komplex", je to tekutý přípravek (k ředění) na posílení životaschopnosti rostlin v rekonvalescenci, asi by mu to prospělo.

Ale nebojte, na umření nevypadá...  ;-))           Lída

host - 178.238 (?), 24.4.2012 22:37

Děkuji Lído, zařídím se dle vaší rady. Měl by to být Sungold. Tak snad neumře.

host - 182.227 (?), 25.4.2012 16:19

Záchrana jehličnanů, nebo i stálezelených rostlin je vždycky složitější, než záchrana opadavých listnáčů.Nevytvářejí a neukládají tolik zásobních látek, takže když je jehličnan dlouhodobě ve špatné kondici, trvá mu dost dlouho a jestli vůbec, než se vzpamatuje.Nemá jak regenerovat.Zásobní látky jsou na mizině, zelené části mnohdy malé.Hnojení vůbec nemusí pomoct a může ještě více ublížit.Jestliže je tedy stálezelená rostlina nebo jehličnan malý a po delší dobu špatný, volil bych vždy novou rostlinu.Dívat se třeba nějaký rok na polochcíplou rostlinu s nejistou prognózou, raději zasadím novou.Něco jiného je již urostlý jehličnan.Něco jiného je také třeba nějaké poškození, kdy před tím byla rostlina ve skvělé kondici.Příklad jsou jehličnany v balu.Zásobních látek mají dostatek a i ztrátu podstatné části kořenů lehce nahradí.

Ono je fakt, že jehličnany, nebo stálezelené rostliny přes zimu většinou nezmrznou, ale uschnou.Jenomže oni většinou uschnou proto, že voda v půdě je zmrzlá, ale bývá jí v půdě dost.Se zaléváním v zimě bych byl vždy pořádně opatrný.K tomu musí být opravdu důvod, třeba totálně vyschlá zemina.P

host - 220.182 (?), 26.4.2012 0:30

Ale tenhle Sungold na tom zas tak špatně není, je to plochý keř, který roste nejdříve do šířky a až později dělá kopeček. Má chycených jen pár větviček, to bude v pohodě. Také kupuji malé rostliny a mám radost, jak rostou, nasadit metrovou s balem v jutě by mne ani netěšilo...        Lída

host - 182.227 (?), 26.4.2012 7:10

Já si myslím, že ty suché větvičky při zemi svědčí, že se mu nedařilo už dříve.Paní může třeba v pozdním létě dát fotku v jakém je stavu.P

host - 178.238 (?), 26.4.2012 10:59

Suché větvičky při zemi užtal zajíc, jak jsem psala. Ke keři už nepatří, jen jak je obalený pletivem, tak tam zůstaly.

host - 178.238 (?), 26.4.2012 11:14

Větvičky zajíc samozřejmě užral. Omlouvám se.

host - 178.238 (?), 21.6.2012 11:31

Téměř po 2 měsících přikládám i pro vlastní porovnání fotky cypřišku - detail i celou rostlinu. Snad vypadá lépe. Odstranila jsem pod ním netkanou textilii a prolila vitality komplexem.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz