Co vysadit vedle thuje do živého plotu?

PavlaK - (11) - 101.110 (?)
13.2.2013 22:16

Děkuji všem za tipy!! Tavola se mi líbí velice. Nicméně už jsem k thůjím zasadila hlohyně. Ale myslím, že nejen tavola se ještě uplatní. Dálka stěny je 45m a mám zatím jen 5 thůjí a 3 hlohyně.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

PavlaK - (11) - 101.110 (?), 25.10.2012 12:03, zobrazeno: 16934x

Dobrý den, prosím o radu. Vysazujeme nový živý plot místo starých lískových keřů, které již nejsou v dobré kondici a navíc vadí sousedům že z nich mají na zahradě opad. Sousedé vyslovili přání, jestli bych nevysadila po celé délce plotu thuje, ale osobně nemá ráda tyto homogenní stěny. Nicméně abych jim vyšla vstříc aspoň částečně, rozhodla jsem se pro kombinaci thují a nějakých (pokud možno) neopadavých keřů.
Na jedné straně plotu mám již vysazeno 6 thuji, myslím, že brabant, které bych chtěla nechat vyrůst cca do 2m, nicméně nemám žádný nápad jaký keř vysadit vedle nich aby se to hodilo. Nemáte prosím nějaké typy. Byla bych ráda, kdyby to byl keř neopadavý, tak aby nebylo skrz moc vidět a eliminoval se opad na sousedovu zahradu, ale není to podmínka. Ani nemám preferenci jestli listnatý, nebo jehlice, ale bojím se jehličnanu aby to v kombinací s thují nevypadalo jak na hřbitově. Stanoviště je polostinné. Předem děkuji za Vaše typy.

host - 196.235 (?), 25.10.2012 14:44

Dobry den, kdyz uriznete lisku u zeme, tak vam na jare zase vyroste.Je to plevel a nezmar.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 241.153 (?), 25.10.2012 22:52

Bohaté obrážení lísek z pařezů je fakt. Zde mohou pomoci tři metody: vykopání celého pařezu (pracné), neustálé odstraňování vyrůstajících výhonů (dlouhodobé) anebo herbicid (chemie). Tento problém však není podstatou dotazu.

Na prostřídání tůjí a podle Pavlina přání bych zvolil třeba pár keřů stálezelené kaliny vrásčitolisté, dále pak třeba nějaký modrý cypřišek a zase již použité zelené tůje, třeba pro změnu Smaragd. Zvolil bych tůje jako hlavní dřevinu (50-60%), ostatní doplňkově...

Josef.

host - 123.5 (?), 28.10.2012 15:44

mě se líbí mix sloupových jehličnanů a habrů. Habry jsou krásné v každém ročním období, přes zimu olistěné hnědožlutým listím, z jara svěže zelené. Pohledová clona jenom z jehličnanů vypadá strnule a fádně. Ještě bych zvolila těch jehličnanů více druhů.

J.M. - (5) - 149.89 (?), 28.10.2012 16:25

Zdravím, já jsem do thují smaragd zakomponovala cypřišek žlutozlatý střapatý a jako poslední rostlinku, neboť mi jeden smaragd pochyběl jsem dala žlutolistou tavolu, neboť mám jednu stěnu z tavol kalinolistých a zlatých udělanou právě letos. Myslím, že jakmile dorostou do nějaké patřičné výšky cca 2m, tak se rostlinky trošku srostou a bude z toho možná zajímavý prvek v zahradě.Jinak není problém asi žádný keř, neboť stálezelný brabant, smaragd, cypřiš se stejně pak zastřihne do tvaru podle potřeby. Mám stěnu jen ze smaragdů, nebo dále pak ze žlutých thují, taktéž z jehličnanů a to zelených smrků a pichlavých modrých a vypadá to moc hezky. Pracné je však všechno. Bez práce nejsou koláče, tak to je i na zahradě. 

PavlaK - (11) - 101.110 (?), 13.2.2013 22:16

Děkuji všem za tipy!! Tavola se mi líbí velice. Nicméně už jsem k thůjím zasadila hlohyně. Ale myslím, že nejen tavola se ještě uplatní. Dálka stěny je 45m a mám zatím jen 5 thůjí a 3 hlohyně.

Bláža - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (171) - 14.13 (?), 14.2.2013 0:16

Mamce několi thujek vyholilo, nebo snad dokonce umřelo. Do děr vysadila ptačí zob a je to nádhera! Přes léto je krásný ten kontrast listů, v zimě lístky (není jich moc) opadají a zůstanou tam krásné kuličky.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz