Odborník sice nejsem, ale zde se jedná evidentně o onu Ploskohřbetku, tedy hmyz, a obrana proti němu je snad jasná - insekticid. Já tohoto škůdce měl na kleči, která byla opravdu dost napadená, takže jsem provedl s cca týdenními prodlevami zhruba tři postřiky. Ten rok už borovice hezčí nebyla, když ji před postřiky stačil tento hmyz dost ožrat, ale v dalších letech jsem dělal občasné preventivní postřiky a škůdce už škody nenadělal.
Jinak můj názor je takový, že jedná-li se o hmyz, není vyřešení problému těžké. Horší to je s houbovými chorobami. Zrovna ta borovice osinatá na ně asi bude náchylnější, viděl jsem totiž kdysi jeden exemplář, jehož jehlice, celý habitus, byl tmavě až černě zbarven. Předtím jsem něco takového neviděl.
Sám mám moc hezkou, cca 2 m vysokou, borovici osinatou, která mě před dvěma lety stála 5.000,- a modlím se, aby mi ji nic "nesežralo". To by bylo škody! A nejen finanční. Od jara do léta každého roku provádím tři preventivní protifungicidní postřiky a stále sleduji její zdravotní stav. Soused má totiž za plotem staré vysoké borovice, značně napadené sypavkou borovou.