Borovice - problém
|
|
|
|
|
 |
 |
|
rychtarik - (6) - 23.26 (?), 30.9.2009 10:54, zobrazeno: 19515x
Dobrý den, poradí někdo dle přiložených fotografií, kde je problém? (hnědne a odpadává jehličí) Děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 65.68 (?), 30.9.2009 12:20
Myslím, že můžete zůstat v klidu. Vaše borovice nejsou nemocné, jen dochází k pravidelnému "shazování" staších jehlic. To je zcela běžný jev, který může být navíc urychlen déle trvajícím suchem. Dále je třeba uvést, že samozřejmě záleží druhu borovice, čím je bororo cizokrajnější, tím zpravidla rychleji jehlice odhazuje. Jsou druhy, které pravidelně odhodí jehlice loňské a jsou druhy, které je podrží i 5 - 7 let. Zkuste se rozhlédnout po okolí, po jiných borovicích. Měl by jste vidět podobně uschlé starší jehlice.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.2 (?), 30.9.2009 13:05
Dobrý den. Tak já bych teda v klidu nějak nebyl. Tipnul bych to na nějakou sypavku. běžná výměna jehličí probíhá postupně, ne v takovémto poměrně alarmujícím množství. Stromky jsou malé a rezavého jehličí hodně. Tu první bych tipnul na Pinus sylvestris "Fastigiata", to druhé na Pinus nigra. Obojí jsou dvoujehličkové, ty sypavka napadá. Ale i ostatní druhy, to je jasné. Ochrana je složitá, prý pomáhá měď. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
 |
|
Monika55555 - (30) - 61.13 (?), 30.9.2009 13:54
Mám něco podobného. Mám dvě zároveň kupované pinus sylvestris watereri. Jedna je v pořádku a ta druhá má teď úplně stejně uschlé jehličí, jako ty na obrázku. Pokud je to ta sypavka, tak co s tím ? Jak pomáhá meď? A kde ji vzít a co s ní dělat?
Monika
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 180.2 (?), 30.9.2009 14:06
Paní Moniko, měl jsem na mysli přípravky jako Champion, Kuprikol či nový Flowbrix. Jde ale o to, že je třeba je vyzkoušet, jak budou fungovat. Přípravky běžně koupíte a součástí balení je i návod na použití. Stanislaw
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.39 (?), 30.9.2009 18:42
Charakteristickým znakem sypavky jsou jakési pruhy na jehličí. Z fotografií je vidět zcela jasná hranice opadu jehličí (starší a letošní). Domnívám se, že se jedná o normální opad jehličí, ne onemocnění sypavkou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.39 (?), 30.9.2009 22:04
No jako, že počkáme a pak se uvidí, jestli na té fastigiatě nějaké jehlice zbudou. Nicméně nejdůležitější je jistě záchrana rostlin, takže klidně hořkou sůl, apod.
|
|
 |
|
 |
 |
|
rychtarik - (6) - 23.26 (?), 30.9.2009 21:35
Doporučujete tedy řešit teď na podzim nějakým postřikem nebo dodáním hořčíku a vápníku do půdy (v jaké formě??) nebo to nechat do jara a pak se rozhodnout podle aktuálního stavu? Děkuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |