Borovice černá střední kultivar

host - 209.225 (?)
29.9.2010 18:33

a ještě bychom neměli zapomenout na pinus leucodermis Satellit, nebo Compact Gem... a to už je snad všechno...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

gandalf - (4) - 155.53 (?), 29.9.2010 14:01, zobrazeno: 10511x

Prosím o radu:

Potřebuji zavřít jeden roh zahrady skupinou asi tří až pěti středních borovic. Slunce je dostatek, půda mizerná - vysychavý násep nad opěrnou zdí, dále od náspu je naopak hutná jílovitá zemina. Proto chci borovici černou. Chtěl bych střední kultivar o velikosti 3-4 m nebo i o trochu více. Sloupovité kultivary se pro můj účel nehodí.

Z informací sehnaných na netu nejsem vůbec moudrý, připadá mi to jako zmatek nad zmatek.  Např. kultivar "nana" se někde uvádí 3-8m, jinde 50 cm. V nabídkách je také spousta názvů kultivarů, jako třeba "Globosa Litomyšl", "Pragense", o kterých se nedají zjistit žádné podrobné informace.

Z dosavadního pátrání mě vychází kultivary Jeddeloh, Geant de suisse, Select. V dendrologické zahradě se mi moc líbila "Globosa", ale nevím jaké dorůstá velikosti.

Má někdo zkušenosti s výše uvedenými kultivary nebo máte nějaký jiný tip?

Předem moc děkuji.

Hynek S.

host - 209.225 (?), 29.9.2010 18:24

Vaše volba stromu - borovic pro dané podmínky je správná. Jen bych si dovolil doporučit vyzkoušený kultivar borovice lesní a to Pinus sylvestris Watereri. Má navíc krásné šedomodré zbarvení a její konečná výška po mnoha letech bude ony požadované 4m, nebo i něco více, ale to bude opravdu trvat. Větve této borovice tvoří hustou korunu, která se větví již od země, podobně jako kleč, a tvoří tak téměř neprůhlednou stěnu. U borovice černé bych zvolil kultivar Pragense nebo Helga. Dále by se dalo uvažovat i o borovici Pinus densiflora Umbraculifera. Dále mírně nepravidelně rostoucí pinus thunbergii Sayonara nebo Banchocho(ta je spíše doširoka rostoucí).  Pokud si vezmete z každé borovice jednu, můžete si vytvořit i zajímavou barevnou kompozici borovic.      Obecně lze říct, že určit přesně výšku těchto roubovaných borovic je opravdu obtížné. Jednak proto, že není dostatek zkušeností s těmito kultivary a taky proto, že rostlina nějak roste v jedněch podmínkách a nějak v odlišných podmínkách. Na 100% vám to opravdu nikdo neřekne.

host - 209.225 (?), 29.9.2010 18:33

a ještě bychom neměli zapomenout na pinus leucodermis Satellit, nebo Compact Gem... a to už je snad všechno...

host - 65.103 (?), 29.9.2010 18:54

Děkuji moc za tipy.

Mám to tak v plánu, že skupinku namíchám z různých kultivarů.

O borovici lesní watereri jsem taky uvažoval, je moc elegantní a stříbrná barva by byla určitě v kombinaci s ostatními zajímavá. Nevíte, jak moc je háklivá na zásaditou půdu? Je třeba nezbytně půdu upravit rašelinou?

host - 209.225 (?), 29.9.2010 19:43

Je-li půda špatná, pak bych určitě půdu vylepšil a to třeba substrátem pro jehličnany a to cca ve 3x větším objemu, než je bal vysazovaného stromku. Můžete to taky vzít od podlahy a celou plochu vylepšit: Teď na podzim zarýt třeba kompost, rašelinu, substrát nebo dobrý je taky třeba kravinec (koupíte ho i hobby marketech) a nechat do jara. Do takto čerstvě (bio) přihnojené zeminy raději teď nesázet.  Ještě jeden tip - nazlátlá borovice - pinus silvestris aurea, ta ale bude mít až 8 m... ale je zlatá, nebo tedy žlutá.

gandalf - (4) - 65.103 (?), 29.9.2010 21:01

Půdu vylepším, sázet budu až na jaře. Chtěl jsem si ale už teď udělat jasno - právě abych věděl, zda použít rašelinu nebo spíše obyč. kompost.

Zlatý kultivar je také hezký, 8m nevadí (předpokládám, že zase rychleji poroste). Musím ale zvážit, aby to nebylo moc přeplácané.

Ještě jednou moc děkuji.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025