Araucaria araucana (Blahočet čilský) - zazimování

host - 254.168 (?)
5.8.2009 21:49

Diky, tak aspon vim, ze se s tim neda nic delat, ja myslel, ze zanedbavam hnojeni nebo neco podobneho.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1578) - 178.81 (?), 5.8.2009 15:22

Jediná možnost, jak zabrání hnědnutí větví je přestěhovat araukárii na jih, nejméně k alpským jezerům v Itálii nebo do údolí Rýna či Bodamskému jezeru v Německu. Tak jsou i velké araukárie celé krásně zelené. U nás jsem nehnědnoucí větší araukárii - řekněme nad 2-3 metry - ještě neviděl.

V brněnském arboretu mají vysazenou skupinku araukárií snad již 30 let, na zimu je různě balí a zakrývají, na výšku mají kolem pěti metrů a jsou více hnědé než zelené. Žádná velká dekorace to tedy není. 

host - 254.168 (?), 5.8.2009 21:49

Diky, tak aspon vim, ze se s tim neda nic delat, ja myslel, ze zanedbavam hnojeni nebo neco podobneho.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 5.8.2009 22:03
ja zas taky slysel, ze se to muze projevit behem sezony, kdyz mela pres zimu upal a jehlice tudiz pote zezrzly...

host - 210.204 (?), 27.5.2014 0:51

Ano, ty brněnské znám taky... Je jich tam postupem času méně a méně... A není divu, čím více to "ochraňují", tím to více bere zkázu...  Bohužel, vybrali pro ně, dle mého názoru,  zcela nevhodné místo... Avšak  - jednu takouvou araucarii, jakou jste ještě neviděl, t.j. zcela nezmrzlou a stabilně s krásným zeleným jehličím,  mám doma... Je vysoká přes 6 m a má se čile k svetu...

Zdůrazňuji, že je to především a hlavně ve výběru místa... Sám jsem to až do detailů pochopil až v pozdějších letech, když jsem srovnával jiné araucarie s tou svojí...  Ten pan Jaroslav, pěstitel araucarie z Mladé Boleslavi, jak tady občas píše, má dle mého názoru místo téměř ideální, vzhledem k našim skromným možnostem... Je to vidět z fotografií. Podívejte se na to ještě znovu a znovu... Co lepšího by mohla ta araucarie u nás ještě mít? Jediné, co tam dělá paseku, je ta blízkost toho domu - po letech je najednou místa málo.. Ale do té doby než větve narostly až ke zdi - to bylo úplně ideální... Gratuluji pane Jaroslave, ta Vaše araucarie je nádherná, klobouk dolů...  ... A propos, taky se mi to poštěstilo vysadit tehdy na počátku "pokusu" bez velikých odborných znalostí na uplně stejné místo u domu, jako je to vaše..., Mám to ale o metr padesát kusek dál od domu, proto fasádu ještě neřeším... Přeji hodně dalších úspěchů...

host - 79.236 (?), 4.2.2011 12:00

Zdravím, po odkrytí zimního zazimování se zdá, že můj loni na jaře zasazený blahočet přežil zimu bez větších problémů, jak je to u vás???

blahočet
blahočet

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 4.2.2011 15:54

ja jsem se k ni jeste nedostal... ale ono se az postupne ukaze zda prezila, prece jen neni to hned videt..takze s ortelem pockejme

host - 79.236 (?), 23.2.2012 15:44

letos teda dostal od mrazů blahočet na zadek, tak uvidíme jak poroste, a jak u Vás po zimě?

blahočet
blahočet

host - 50.2 (?), 24.2.2012 19:35

muj dostal taky pěkně na zadek, vypada že asi odejde

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 24.2.2012 19:58

dle fotky mi prijde, ze terminal by mel byt dobry...

taky se budu muset zitra na ni podivat..

host - 102.197 (?), 24.2.2012 20:36

Terminál je skutečně pravděpodobně OK, stejně tak horní patro větví. Ostatní patra to mají asi "za sebou".

Jinak mám 2 dotazy.

Jaké byly u Vás letos mrazy?

Ta araucaria je odrůdy Robusta Gheri nebo "klasika".

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz