Zpustlý sad
|
|
 |
 |
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.76 (?) 20.2.2018 8:49
Letos mráz zaúřadoval, tak nebylo možné u některých odrůd blíže prozkoumat jejich plody.
Každopádně mě zaujalo pár odrůd:
• Priam
• Neznámá pozdně letní (možná raně podzimní) - bohužel cedulka byla nečitelná
• Norfolk Royal
• Neznámá odrůda podobná Coxově renetě
Priam – docela líbivé jablko, opravdu bez známek strupovitosti. Chuťově zajímavé. Chce to odrůdu více prozkoumat.
Norfolk Royal – detektivní práce s hledáním cedule a následné luštění názvu se vyplatilo. Starší anglická odrůda, v zahraničí i dnes ještě občas pěstovaná; strupovitost byla jen na některých plodech a spíše slabá; plody na stromě krásně zářily světlejší sytou červení, slupka mastnější, dužnina oproti většině odrůd hutná. Chuť po utržení dobrá, ale po cca jednom měsíci uležení výborná – dost mě připomínala odrůdu Akane, trochu možná také Grávštýnské. Překvapivě byla nejlepší v soukromé podzimní degustaci, kde jsme měli 12 odrůd (některé tedy i zimní, které by asi byly chutnější později) a hodnotili pouze chuť.
Neznámá pozdně letní (raně podzimní) - silně voňavé jablko s narůžovělou částí dužniny, chuťově výborné
Neznámá odrůda podobná Coxově renetě – pár stromů, které tvořily „mezivložku“ (snad jako opylovače?) mezi řadami Spartanů na jedné straně a Idaredů na druhé (Spartany a Idaredy s minimem plodů (mrazy) a co zbylo bylo silně strupovité); tato odrůda až na výjimky bez projevu strupovitosti, pěkná úroda; plody střední až větší, žlutá překrytá červení s výrazným žíháním, dužnina nažloutlá, konzistence připomínající třeba odrůdu Rubín, chuť kořeněná připomínající Coxovu renetu (dokonce podle vyobrazení z jednoho e-shopu, které stromky prodává, to na Coxovu vypadá). Coxovky, které jsem ochutnal ale chutnaly trochu jinak.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.76 (?), 20.2.2018 8:48, zobrazeno: 9184x
Nedaleko bydliště se nachází zanedbaný sad snad ze 70. – 80. let. Celkově je sad ve špatném stavu, stromy z větší části proschlé, řady do sebe vzájemně prorostlé s vysokou trávou a s všudypřítomnými keři šípků, takže hlouběji do sadu se dostanu jen za pomoci mačety. Hlavními odrůdami, v zatím prozkoumané části sadu, byly především GD, Idared, Spartan, Starkrimson. Co je ale na sadu zajímavé je to, že zde v malém množství zkoušeli i u nás málo známé zahraniční odrůdy a tehdejší novošlechtění, které se zde stále dají najít. Zkoušené odrůdy se vyskytují třeba jen v počtu jednoho až čtyř stromů podél sadové cesty. Pomocí detektoru kovů se mi podařilo v půdě kolem těchto stromů dohledat tabulky s názvy odrůd, bohužel ne u všech a některé nalezené jsou již zkorodované bez možnosti přečtení názvu odrůdy.
Ze odrůd jsem zatím objevil – Paula Red (dnes i u nás celkem běžná odrůda), Newtosh, Sungold, Karavel, Stark Jongrimes, Priam (rezistent), Norfolk Royal, TE – 1338, NJ 161, 2×57 HOL Brabec plus některé další.
Pokud máte zkušenosti s některými výše uvedenými odrůdami, napište tu o nich prosím pár řádek.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.76 (?), 20.2.2018 8:49
Letos mráz zaúřadoval, tak nebylo možné u některých odrůd blíže prozkoumat jejich plody.
Každopádně mě zaujalo pár odrůd:
• Priam
• Neznámá pozdně letní (možná raně podzimní) - bohužel cedulka byla nečitelná
• Norfolk Royal
• Neznámá odrůda podobná Coxově renetě
Priam – docela líbivé jablko, opravdu bez známek strupovitosti. Chuťově zajímavé. Chce to odrůdu více prozkoumat.
Norfolk Royal – detektivní práce s hledáním cedule a následné luštění názvu se vyplatilo. Starší anglická odrůda, v zahraničí i dnes ještě občas pěstovaná; strupovitost byla jen na některých plodech a spíše slabá; plody na stromě krásně zářily světlejší sytou červení, slupka mastnější, dužnina oproti většině odrůd hutná. Chuť po utržení dobrá, ale po cca jednom měsíci uležení výborná – dost mě připomínala odrůdu Akane, trochu možná také Grávštýnské. Překvapivě byla nejlepší v soukromé podzimní degustaci, kde jsme měli 12 odrůd (některé tedy i zimní, které by asi byly chutnější později) a hodnotili pouze chuť.
Neznámá pozdně letní (raně podzimní) - silně voňavé jablko s narůžovělou částí dužniny, chuťově výborné
Neznámá odrůda podobná Coxově renetě – pár stromů, které tvořily „mezivložku“ (snad jako opylovače?) mezi řadami Spartanů na jedné straně a Idaredů na druhé (Spartany a Idaredy s minimem plodů (mrazy) a co zbylo bylo silně strupovité); tato odrůda až na výjimky bez projevu strupovitosti, pěkná úroda; plody střední až větší, žlutá překrytá červení s výrazným žíháním, dužnina nažloutlá, konzistence připomínající třeba odrůdu Rubín, chuť kořeněná připomínající Coxovu renetu (dokonce podle vyobrazení z jednoho e-shopu, které stromky prodává, to na Coxovu vypadá). Coxovky, které jsem ochutnal ale chutnaly trochu jinak.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.76 (?), 20.2.2018 8:52
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 143.84 (?), 20.2.2018 12:55
Dobrý den pane Mikeši,
jestliže má ta neznámá odrůda podobná Coxové renetě mastnou slupku a dužina v Listopadu obvykle zmoučnatí, potom se pravděpodobně jedná o tu samou odrůdu, se kterou jsem si dlouhá léta lámal hlavu, až jsem ji nakonec bez záruky určil jako Alkmene (Oldenburgovo x Coxova reneta), v ang.databázi se udává také pod názvem Early Windsor.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 185.138 (?), 20.2.2018 13:01
Pozdně letní s červenou dužinou mi bylo řečeno: Melba. Sice gůgl mi najde jen Peach Melba, ale věřím praktikům. Při šetrné sterilaci plátků na štrůdl je růžová ještě pár měsíců zachována.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 20.2.2018 16:41
Red Melba mě také napadla, akorát to není pozdní letňák. Zraje začátkem srpna.
V.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.106 (?), 20.2.2018 23:17
Bláhovo oranžové mělo krátkou stopku, malý "bubáček", matnou drsnější slupku se stopami rzi a nažloutlou dužinu. Ale připadalo mi trošku plošší, než jablko z profilu na fotce. Lída
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|