host - 168.242 (?), 28.1.2021 15:56
Dobrý den,
Přidám sem dotaz na jedno žluté jablko. Dužnina je nažloutlá, chruplavá, chuť se letos při dobrém vyzrání ukázala výborná, vyvážená, osvěžující. Ač není jablko nijak zvlášť aromatické, nutí pokračovat v konzumaci. Spolu s Matčiným a Panenským během listopadu a prosince výborný pokrm k dlouhým online přednáškám. Jadřinec je větší, pouzdra otevřená. Netrpí příliš strupovitostí, vlastně nejzdravější ze všech stromů na zahradě. Roste i ve věku přes 40 let (na asi původně zamýšlený zákrsek) dost bujně, přírůstky přes půl metru, vlky i 2 metry. Na ponechaných výhonech druhý rok vykvete, větve se skloní a vzniká taková spletitá koruna plná šlahounů. Moc před sklizní nepadá, vosy si žlutých jablek všímají, až když dojdou rubíny, šampiony a čistecká. Sklízím koncem září až počátkem října, musí dobře vyzrát, jinak vadne a nemá chuť. Konzumní zralost zhruba teď končí, ale v lepším sklepě bych tipoval i do března. Jonathan je scvrklý, blátivý a nakyslý, ač jsem sklízel až po opadu prvních zdravých plodů.
Ještě dodám, že dřevo není příliš pevné, láme se.
Strom odolává mrazu celkem dobře i v květu, kvete dlouho, od prvních květů nad střechou boudy do odkvětu posledních ve stínu přes 2 týdny.
|  |
|