Zdravím
Než odpovím tak chci říci, že mi stromky dělají zatím stále radost. Musím se pochlubit, že i některé zakvetly, ale květy jsem jim nemilosrdně odstranil. V květnu jsme měli tady v noci takový tajuplný fofrmrazík, že silně namrzly i rostliny schované pod sklem a teploměr v normální výšce ukazoval celou noc kolem 5' C. I když je mi jasné, že jakmile klesne teplota večer k 7'C, že je většinou 100% jistota výskytu. A to bylo i jasné, že teplota stale klesala ke 3' C v normální výšce. Teď to bylo zajímavé, že ve výšce naší hlavy bylo celou noc pomalu 6'C a tráva při východu slunce neměla šedivce tak se za pár dní objevily mrazové škody na zelenině a to i zakryté. A i poškození listú silněji vykazovala odruda Chodské i když ostatní odrudy byly bez příznakú. Jinak mimochodem se z toho také dostává dobře. Bohužel pro mě je smuté, že Chodské je u mě pionýrská odruda a to i v širokém okolí ve Slezsku i přes její vysoký existenční věk.
Co se týká vztahu vápníku ke kořenúm jabloní, tak tam je vztah netečný a bez zájmu i přesto, že koruna a hlavně plody vyhlásily poplach na jeho nedostatek. Vápník špatně přechází přes buněčné membrány ve stopce plodu a i v kořenech to má komplikované a to i kdyby stromek rostl v sudu s hašeným vápnem tak bude stále problém. Zde je jediná možnost jak zařehnat krizi tím, že pošleme vapnik postřikem přímo na listy a plody a hlavně u citlivých odrud na vápennou blokaci provádíme pouze lehké udržovací řezy a hlavně silně omezíme hnojení dusíkem hnojivy s rychlým jeho uvolňováním. (ledky)
sadař vlada