Zelené jablko - opravdu Boikovo?

host - 164.129 (?)
16.11.2008 22:30

Zelené zimní jablko bylo také Jakub Lebel, ale mám dojem, že po rozkrojení hnědlo, bylo sice šťavnaté, bohatě nám rodilo bez chemie, ale bylo značně kyselé. Strom už nemám. Moje Ontario má jen nenápadné líčko, naleznu-li rouby /strom byl seřezán a přeroubován, ale zůstaly tažné větve/, můžete si jednu větev naroubovat. Je to pěstitelsky nenáročná odruda, mám ji v zatravněném sadu, ale dnešní zimní odrudy jsou chuťově vynikající, nedá se to srovnat. Z nenáročných odrud se mi osvědčil Denár /žluté-kříženec Golden Delicious X Coxova reneta/.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
misoska - (1) - 48.136 (?), 23.10.2008 23:26, zobrazeno: 14665x

už delší dobu hledám na internetu informace týkající se jablka, které si pamatuju z dětství  /před víc jak 30 lety/. Kolem baráku nám rostly velké, rozložité, košaté jabloně a na nich zelené, až nezdravě zelená jablka. Velká, trošku zploštělá, ani zralá neměla žádné červené líčko, žádné skvrny ani puntíky, nic. Hladké, velké, zelené jablko s jakoby mastnou slupkou. Uvnitř nádherně bílá, šťavnatá, vyníkající chuti, trošku kyselkavá a nepamatuji, že by ta jablka byla někdy červivá. Chutnala skvěle, hodila se i na koláče, dužina po překrojení jablka netmavla. Ve sklepě vydržela dost dlouho. Podle informací na netu /i na stránkách Zahrady/ jsem došla k názoru, že nejblíž tomu popisu odpovídá Boikovo /ale ne obrovské, tam se uvádí červené líčko/. Myslíte, někdo, kdo tohle jablíčko znáte, že mohu mít pravdu a konečně jsem našla jeho název? Mým snem je pořídit si ho na zahradu... díky za informace.

host - 143.205 (?), 24.10.2008 8:04

myslím, že jste našla správný název odrůdy, já si také pamatuji dědečkův sad a také to, že Bojkovo nebylo nikdy s červenými líčky, ale jen vždy zelené, moc rády jsme jej nejedli.  JITA

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.10 (?), 24.10.2008 9:21

Typická pro Boikovo byla zvláštní chuť šťávy, jakoby sifonová. Proto jsme jablkům říkali "šumivky". Jinak ale lze stěží tvrdit, že by chutnala skvěle. Ta chuť před 30 lety byla jinak vnímána. Na zahradě stále mám řadu starých odrůd na původních stromech, spíš z nostalgie se mi s nimi nechce loučit. Jako nové bych si je ale nevysadil. Někdy se mi ani nechce věřit, že jsou to ty samé plody, které mi před 30 lety tolik chutnaly. Je to podobné jako se vším. Třeba s automobily. Když jsem poprvé kdysi sedl za volant vozu Lada 1500, užasl jsem, jak velké, pohodlné, silné a dynamické je to auto.

host - 140.71 (?), 26.10.2008 13:41

Domnívám se, že jde o Ontario. Už se nikde nedá koupit, hledám ho také.

Dnes už jako Ontario existuje pouze červená varianta - asi nějaký nový kříženec.

Hledám Ontario už léta, marně. Každy ale ví, že před mnoha léty jim rostlo na zahradě a bylo moc dobré. Vydrželo do jara.

Kdybyste na něj někde narazil, dejte vědět! Dojedu pro něj kamkoliv.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.10 (?), 26.10.2008 14:52

Myslím si, že žádné jiné, červené Ontario neexistuje.  Podobný tvar mohou mít i jiná jablka - někdy Idared, Švýcarské oranžové, aj. I skutečná Ontaria hodně osluněná mívají začervenalé líčko.
   Stromky Ontarií se již asi neprodávají, v mnoha zahradách ještě ale rostou. Sehnat rouby by neměl být problém. Nevím ale, jestli je skutečně rozumné tuto odrůdu pěstovat. Rodí striktně střídavě, chuť je jen nakyslá,  enormně odolná proti strupovitosti není. Předností jsou jen dlouhá skladovatelnost a snad vyšší obsah C vitaminu. Řekl bych, že ve všech ukazatelích ji překonává Jonalord.

host - 140.67 (?), 26.10.2008 17:48

Podívejte se na http://www.volny.cz/arbia/JABLONEZIMNI.HTML moc zeleně nevypadají.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.10 (?), 26.10.2008 20:05

Obrázek se Ontariu příliuš nepodobá, ostatně ten Golden Delicious taky ne. Pravdivý je pouze popis - zelené, žlutozelené s lehkým líčkem (jen u dobře osluněných plodů). Vycházím z toho, že jsem toto jablko roky pěstoval a o jiné než původní odrůdě Ontario jsem se v žádné literatuře nedočetl.  Vy snad ano?

host - 140.67 (?), 26.10.2008 21:01

Koupila jsem pred nekolika lety ontario, ktere je nacervenale. Zahradnictvi pripustilo, ze muze jit o cervenou mutaci. Rozhodne to neni prvne, kdy jsem se s cervenou barvou setkala, na internetu se daji najit dalsi priklady. Dospela jsem k nazoru, ze drivejsi zlutozelene Ontario se dnes jiz nepestuje a na jeho misto nastoupila jakasi cervena ci nacervenala mutace. Mozna z duvodu zlepseni jeho vlastnosti.

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 26.10.2008 21:13

Souhlas s panem Vysloužilem, Ontario je jen jedno. V posledním příspěvku "Urychlení hnití jablek" je na levé straně Ontario a je jasně vidět líčko červeno fialové. Toto vybarvení je u sadu zatravněném výraznější (tvrdí se, že je tam jiná respirace vzduchu) ale v zastíněné koruně téměř nic. Jinak po půročním skladování se líčko vytácí a jablka krásně zežloutnou.

host - 164.129 (?), 16.11.2008 22:30

Zelené zimní jablko bylo také Jakub Lebel, ale mám dojem, že po rozkrojení hnědlo, bylo sice šťavnaté, bohatě nám rodilo bez chemie, ale bylo značně kyselé. Strom už nemám. Moje Ontario má jen nenápadné líčko, naleznu-li rouby /strom byl seřezán a přeroubován, ale zůstaly tažné větve/, můžete si jednu větev naroubovat. Je to pěstitelsky nenáročná odruda, mám ji v zatravněném sadu, ale dnešní zimní odrudy jsou chuťově vynikající, nedá se to srovnat. Z nenáročných odrud se mi osvědčil Denár /žluté-kříženec Golden Delicious X Coxova reneta/.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz