Zákrsek

host - 220.54 (?)
22.12.2011 14:00

Dobrý den, pane Vlado - s "prodejem stromků" jsem mluvila telefonicky, letos měli Wagenerovo poprvé, ale právě jen jako polokmen. Jako polo- nebo vysokokmen ho občas měli i jinde (i Droždín nebo Ing.Boček z Krouny). Ty staré odrůdy mají téměř všichni jako vyšší tvary - snad jen ve školce Strážnice měli i nižší tvary, ale zas ne Wagenerovo. Potřebovala jsem ale sehnat nižší vzhledem k velikosti zahrádky a tomu, že po CMP bych řez vysokého stromu nezvládla - takže buď zákrsek nebo čtvrtkmen.  Jsem moc ráda, že díky nevšední ochotě jedné paní z Malenovic ho nakonec mám. I kdybych totiž byla sehnala rouby, tak to jednou rukou naroubovat nezvládnu a ta druhá mi moc nefunguje. Takže ho mám jako čtvrtkmen a jsem šťastná jak blecha :-))). Zdraví Lída

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 220.54 (?), 22.12.2011 14:00

Dobrý den, pane Vlado - s "prodejem stromků" jsem mluvila telefonicky, letos měli Wagenerovo poprvé, ale právě jen jako polokmen. Jako polo- nebo vysokokmen ho občas měli i jinde (i Droždín nebo Ing.Boček z Krouny). Ty staré odrůdy mají téměř všichni jako vyšší tvary - snad jen ve školce Strážnice měli i nižší tvary, ale zas ne Wagenerovo. Potřebovala jsem ale sehnat nižší vzhledem k velikosti zahrádky a tomu, že po CMP bych řez vysokého stromu nezvládla - takže buď zákrsek nebo čtvrtkmen.  Jsem moc ráda, že díky nevšední ochotě jedné paní z Malenovic ho nakonec mám. I kdybych totiž byla sehnala rouby, tak to jednou rukou naroubovat nezvládnu a ta druhá mi moc nefunguje. Takže ho mám jako čtvrtkmen a jsem šťastná jak blecha :-))). Zdraví Lída

sadař z kobeřic - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60) - 150.172 (?), 25.12.2011 13:13

Dobrý den!    To, že máte polokmen a nechcete ho tak tady je rada jednoduchá. Budete muset provést zpětné řezy a to tak  : sestřihněte v unoru korunku na nejnižší výhon v korunce a i ten potom zakraťte na par oček. Stromek na jaře přihnojte ledkem vápenatým ať vam dobře obrůstá . Výhony, které vam začnou vyrustat z kmene tak je nechte rust. V červenci mužete klidně znovu sestříhnou stromek na kmínku až po vami vybrany optimální výhon. vyhon potom vyvažte k opoře ať roste rovně a bouřka s ptáky ho nezlomí.Nepotřebné výhony na kmínku odstraňte. Duležité je likvidace mšic postřiky!!!  Pokud na jaře nevyrostou optimální výhony budete muset opakovat zpětný řez. Vyroste li optimální výhon tak jej v unoru zakraď te o 1/ 3 od vršku tak jako u špičáku. Každé jaro ledkujte stromky.

sadař vlada

sadař z kobeřic - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (60) - 69.49 (?), 19.12.2011 13:33

Dobrý den. Ve školkařské terminologii se tvary stromků určují podle vyšky kmínku a bohužel není nařízení, které by nařizovalo jaké podnože se mají používat na jaké tvary. Tak jsem viděl jak se prodávají zákrsky na bujných podnoží u všech druhů. Vždyť zakrsky peckovin jsou pořád pěstované na semenáčích. A to jsem letos viděl jak se prodávaly polokmeny jabloně Matčino na podnoži M9 a kminek vysoký 140 cm. Tak to je realita školkařská. Ovocnáři dělí tvary a velikosti stromků zásadně podle použité podnože.  Váš zakrsek buď není na semenáči a nebo není v dobré zdravotní kondici. Vždyť 60 letá jabloň je už ve starobním věku a většina odrůd už umírá kromě odrud dlouhého vývoje které žijí i přes 100 let.

sadař vlada

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025