Záchrana jabloně po nešťastném uříznutí kusu kmene?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?)
18.10.2011 13:56

Nejsem úplně přesvědčen, že ponechaný kmen najisto obrazí. Každopádně si z koruny odeberte, odlistěte a uskladněte rouby.  Jabloň, ze které zbyl uříznutý kmen 15-20 cm v průměru bych se nesnažil zachraňovat a obětoval ji. Nemáte jistotu, že stromek nebyl roubovaný v korunce a nebo (což je docela pravděpodobné) že nebyl v minulosti přeroubován. Zásah nemusí být ve starším stromu již patrný.
   Pokud byla jablka na stromě opravdu dobrá, dá se čekat, že je pěstuje někdo v okolí, kdo navíc bude vědět, jak se odrůda jmenuje.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 226.15 (?), 17.10.2011 23:29, zobrazeno: 6595x

Dobrý den,

pán, který nám na zahradě řezal stromy, se omylem pustil do jabloně (stará odrůda) s výbornými jablky, kterou jsme chtěli určitě zachovat, ale on se domníval, že je k ničemu. U akce jsem ho přistihla až ve chvíli, kdy zbylo jen asi 1,50m hlavního kmene a větve žádné. Jabloně je mi moc líto, nevím, jestli je nějaká naděje, že třeba na jaře obrazí (je možné tomu nějak pomoci?)? Kmen má v uříznutém místě průměr odhadem mezi 15 a 20 cm, rána zatím nebyla ničím zatřená. Pokud obrazí, předpokládám, že vyrazí spousta vlků, z některých z nich by asi mělo být možné zapěstovat novou korunku?

Moc děkuji za Vaše rady,

Katka

host - 220.186 (?), 18.10.2011 0:01

Ránu zatřít stromovým balzámem, aby se do kmene nedostala houba. Určitě zjara obrazí, ale zřejmě bude vypadat jako vrba. Koruna by měla jít znovu zapěstovat podobně, jako když se stromy přeroubují. Ale nevím, jestli by nebylo jednodušší použít větvičky jako rouby na vhodnou podnož, měla byste nový stromek své odrůdy. 

Určitě se ozve p.Vysloužil a další zkušení sadaři a poradí.           Lída

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 18.10.2011 13:56

Nejsem úplně přesvědčen, že ponechaný kmen najisto obrazí. Každopádně si z koruny odeberte, odlistěte a uskladněte rouby.  Jabloň, ze které zbyl uříznutý kmen 15-20 cm v průměru bych se nesnažil zachraňovat a obětoval ji. Nemáte jistotu, že stromek nebyl roubovaný v korunce a nebo (což je docela pravděpodobné) že nebyl v minulosti přeroubován. Zásah nemusí být ve starším stromu již patrný.
   Pokud byla jablka na stromě opravdu dobrá, dá se čekat, že je pěstuje někdo v okolí, kdo navíc bude vědět, jak se odrůda jmenuje.

host - 226.15 (?), 18.10.2011 23:05

Moc děkuji za odpověď Vám i paní Lídě. Ještě bych se ráda zeptala - kdy řezat rouby? Teď (a uskladnit v ledničce), nebo nechat ještě chvíli korunu ležet na zahradě, až opadá listí ("vegetační klid"?) a řezat potom? Koruna se asi ještě pár dní dá chápat jako "živá"...

Zdraví

Katka

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 18.10.2011 23:10

Listí ze stromu pokáceného zazelena obvykle neopadá, nýbrž zvadne a uschne na větvích. Proto bych rouby nařezal ihned, odlistil a uložil.

host - 153.9 (?), 19.10.2011 0:09

Uchovat rouby od podzimu do jara může být trochu problém, proto bych doporučil udělat několik svazků roubů a každý uložit trochu jinak. Mně se osvědčilo zabalit rouby do vlhkého hadru, ktrý jsem dal do trubky. Tu jsem z obou stran ucpal (kvůli myším) a zakopal do záhonku (poznačit a nespoléhat se na to, že se najde při jarním rytí). Nicméně jednou mi i takto uložené rouby do jara zplesnivěly.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 65.50 (?), 19.10.2011 11:26

Uložíme-li rouby více způsoby - do trubky, dso ledničky, jen tak do země, určitě neprohloubíme.
  Pokud použijeme rouby na roubování kopulací v předjaří, tedy v březnu, nebude s jejich uchovatelností nejspíš potíž. Větší problém může být v tom, aby na starém stromě vůbec nějaké jednoleté výhony byly.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz