Výsledky degustace 30.11.2011 v ÚKZÚZ stanice Lysice

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?) 
23.1.2013 12:01

Bohužel nevíme, odkud pocházely hodnocené vzorky.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 59.254 (?), 23.1.2013 12:15

Přesně tak, ať si každý udělá názor sám - kdo chutnal Orion, Sirius a další ví, co mám na mysli. Ale bude to bezpochyby spiknutím v ČR. ;-)

Věřím, že Fuji, Braeburn a Jonagoldy dopadly výborně. Ale pěstovat je pod 10-ti postřiky proti strupovitosti se mi věru nechce. Každopádně Melrose na základě více doporučení vyzkouším.

Zdraví Mittwoch

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 23.1.2013 12:19

Melrose jsem chtěl také vyzkoušet, ale nedávno se mi dostalo do ruky (do pusy) a tak sladké jablko jsem ještě nejedl. Někomu to může vyhovovat, mně ne.

host - 41.143 (?), 25.1.2013 11:22

Pane Mittwoch, můžete mi prosím popsat chuť odrůd Orion, Sirius. Letos si chci koupit 3 odrůdy jablek, ale ještě nejsem rozhodnutý.

Ale bude to bezpochyby spiknutím v ČR, jak jste to myslel?

Děkuji.

Karel

host - 41.143 (?), 23.1.2013 12:07

Nevím proč všichni děláte z toho vědu. Každá degustace je subjektivní a také relatívní.

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 23.1.2013 15:25

Ano, souhlasím s p. Wimpim i Mittwochem. Rozhodující je, z jaké oblasti a z jakého stanoviště byla odrůda sklizena.

Fuji i Breaburn jsem měl možnost získat ze zahraničí, ale dnes jsem rád, že jsem tak neučinil. Po většinu let by to u mne bylo zklamání, možná i propadák.

Nepřekvapuje mě umístění Jonagoredu. Chuťově i vzhledově výtečné jablko, ale jeho stanoviště je u mne tak na hraně. Jsou i ročníky, kdy to je tak tak. Loňská sklizeň po stránce kvality však neměla chybu.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1738) - 77.141 (?), 24.1.2013 14:44

Také mě udivilo umístění odrůd ORION a ELSTAR.Proto jsem začal studovat degustaci v Hořicích.Bezmála polovička jsou pod označením novošlechtění (HL 1405 atd.).Konečně jsem jako ovocnář amatér získal ucelený a srozumitelný přehled o kvalitě jednotlivých odrůd.Všechny jsem si zapamatoval a budu kupovat HL 617-11.Slováci jsou břídili, kdo ví odkud to opsali - Mičurin II

Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 29.1.2013 11:57

No degustace jablek a jejich celkove hodnoceni je subjektivni zalezitost.Na severu CR nemuze nikdy vyhrat jablko z jihu a naopak.Pestitelske podminky jsou rozdilna a podle toho budou take rozdilne vysledky.Nevidel jsem tady taky rozdeleni jablek podzimnich a zimnich.Urcite velkou roli ma termin sklizne.Ne vzdy se podarit sklidit tak, aby jsme si rekli ted je to idealni termin.Delal jsem pokusy s Championem... moje nejoblibenejsi... vcasna plodnost, bohata uroda, minimalni chemicka ochrana.Jediny problem..na Vanoce ne vzdy jsou v maximalni kvalite.Teple podzimy si tady v teto veci vybiraji svou dan... A...sklizel jsem urodu v tydennich intrevalech a musim rict, ze v prosinci kazde jablko chutnalo jinak.A dalsi faktor je individualni pristup jednotlivce k chuti.Ja osobne bych dal prednost sladkemu jablku..ma mamminka, ta ma rada nakysla... Takze bych urcite bral takove degustace jako orientacni, ale urcite bych je nezatracoval a uz vubec neurazel, ze nekdo je tady bridil.

Pokud na severu Moravy se mi bude objevovat jablko po dobu peti let v top ten.Tak asi neco na tom bude a pokud bych mnel na jablon misto, tak bych vyzkousel nejakou osvedcenou a overenou odrudu jablone.A proc necerpat zrovna s takovych degustacnich akci, ale urcite bych se neridil vysledky degustace z jihu CR, jelikoz jsem ze severu...

ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 221.3 (?), 29.1.2013 12:22

Nevím jestli už někde nejsou, ale stálo by za to dát sem degustace ze sklizně 2012 (Lysice a Hořice)?

P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 148.21 (?), 29.1.2013 12:37

Výsledky degustace ÚKZÚZ ZS Lysice, konané dne 29.11.2012.

Tu je odkaz.

Tu je top15.

1 Rubín 
2 Admirál 
3 Topaz 
4 UEB 
5 Meteor 
6 Sirius 
7 Orion (UEB) 
8 Red Topaz (Žel.) 
9 Rubinstep 
10 Jonagold 'Marnica'