Výsadba jabloně

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?)
4.4.2010 8:03

...bez kompostu, kde bych ho vzal. Jsem tak maximálně sadař, ne zahrádkář.

Ze shrabaného listí, z podrcených ostříhaných větví, z posečené trávy v sadu, ze slupek, ohryzků a výlisků jablek, z probírky plodů, z kuchyňského odpadu...
   Netřeba být zahrádkářem

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Tomša - (12) - 202.203 (?), 9.3.2010 20:14, zobrazeno: 35364x

Ahoj,

chtěl bych přes internet objednat jabloně. Nebo koupit. Prosím, kdybyste mi velmi podrobně popsali, jak s nimi dál naložit. A kdy se vlastně začíná sázet? Děkuji

host - 176.18 (?), 9.3.2010 23:44

Tak to bude na román... Začíná se sázet, když rozmrzne zem. Když vám stromky přijdou, zastřihněte jim poškozené kořeny až do zdravé části (uvnitř bílé). Kořeny stromků namočte min.na 24h do vody v chladné, bezmrazé místnosti. Nevím, jestli už máte vykopané jámy - průměr a hloubka cca 50cm. Zem z horní části jámy dáte na 1. hromádku, ze spodní části 2. hromádku. Do středu jámy, na jižní stranu budoucího stromku, zatlučete kůl, který bude stromku sahat těsně pod korunku. Na dno jámy dáte část země z 1. hromádky smíchané s kompostem (ne hnojem!), můžete tam přihodit i odstraněné drny. Pak si přes jámu položíte nějakou lať. Ta je důležitá, protože místo roubování stromku (takové ztloustnutí dole na kmínku), musí přijít nad zem = nad lať. Do jámy umístíte stromek tak, aby roubování bylo 5-10cm nad latí a rovnoměrně rozprostřete kořeny. Zaházíte jámu asi do poloviny zeminou z 1.hromádky smíchanou s kompostem tak, aby kořeny byly přikryty. Vezmete plnou konev vody, lijete proudem na zasypané kořeny a přitom stromkem mírně potřásáte nahoru a dolů, aby se zem dobře ke kořenům splavila a nezůstaly tam vzduchové kapsy (líp se to dělá ve dvou lidech). Pak zaházíte jámu zbytkem zeminy, znovu nalejete konev vody. Když vsákne, mírně přišlápnete zem u kmínku. Šlape se vždy špičkou boty ke kmínku, aby se nepřetrhaly kořeny. Zkontrolulete, jestli místo roubování zůstalo nad latí. Pak stromek přivážete ke kolíku osmičkovým úvazkem těsně pod korunkou. Korunku je nutno zastřihnout. Při sázení na jaře se stříhá hodně nakrátko, protože stromek musí zároveň zakořeňovat i růst. Ale to je na další román. Po výsadbě je nutné stromek často důkladně zalévat - zpočátku ob den konev, pak tak 2x týdně. Snad jsem to napsala dost podrobně. Zdraví Lída

host - 202.203 (?), 3.4.2010 11:25

Děkuji, už jsem zasázel. Ale bez kompostu, kde bych ho vzal. Jsem tak maximálně sadař, ne zahrádkář.

host - 176.18 (?), 3.4.2010 22:53

Kompost nebo zahradnický substrát se dá i koupit v pytlích. Start je pro stromek nejdůležitější.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?), 4.4.2010 8:03

...bez kompostu, kde bych ho vzal. Jsem tak maximálně sadař, ne zahrádkář.

Ze shrabaného listí, z podrcených ostříhaných větví, z posečené trávy v sadu, ze slupek, ohryzků a výlisků jablek, z probírky plodů, z kuchyňského odpadu...
   Netřeba být zahrádkářem

host - 180.2 (?), 4.4.2010 8:09

Kdybyste byl opravdu sadař, tak takovou hloupost nenapíšete, ale o kompost se postaráte. Stanislaw

host - 64.186 (?), 11.4.2010 13:40

Zdravím,

tak tento román se mi docela hodí, zakládám zahradu a tak jsem o něco chytřejší. Jen se zeptám, chystám se sázet asi 9 stromků, 3x jabloň, 3x slivoň, hrušku, broskev a meruňku. Postup je předpokládám u všech stejný. Ale jak s tím zaléváním? Co znamená "zpočátku"? Jaký časový interval je tím myšlen? Abych stromky nepřelíval zbytečně. A pak se chci zeptat, nebude stromkům vadit ledová voda ze studně? Nebo ji radši přečerpat do sudu předem a pak za dva dny tou vodou zalít? Díky za odpověď Jirka

Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.44 (?), 11.4.2010 14:20

Sám to dělám tak, že po výsadbě stromek řádně zaliju a pak zalévám, jen když je opravdu sucho. Zatím mi žádný stromek neuschnul. Broskev, švestka snese více vody, jabloň je nenáročná, meruňka má raději sucho. Vodu chytám do sudu (dešťovka), pokud bych měl studnu, tak bych přečerpával do sudu a pak zaléval (velké rozdíly teplot).
Martin

host - 176.18 (?), 11.4.2010 19:05

Nově sázené také zalévám ze sudu z důvodu, který uvedl Martin, tím zpočátku jsem myslela tak 14dní - u nás je vespod samý písek, tak to je nutnost. Je jasné, že zem nesmí být rozbahněná  :-))           Lída

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 11.4.2010 22:12

Před výsadbou namáčím selé stromky na den do sudu s vodou. Po výsadbě 1x zaleju. Na podzim sázené již víc nezalévám.
  Sázené na jaře taky namáčím v sudu, zaleju po výsadbě a pak 1x až- 2x v týdenních intervalech,  Později,  pouze pokud dlouho neprší. Častěji ne - jednak je podloží cihlářská hlína, navíc se na zahradu dostanu po 1 - 2 týdnech. Nezalévám menším množstvím než celý kýbl na stromek.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz