Vylepšení

host - 122.225 (?)
20.11.2013 20:08

Taky tak jsem sadil jablone hluboko a kmeny mají jen 10cm prumer.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 124.164 (?), 16.11.2013 22:17, zobrazeno: 5077x

Letos jsem koupil Fuji na M9 a posadil jsem místo štepení až 20cm do zeme, chci vetší strom a jiné podnože nebyli ,muže to tak být? A dá se napr.jabloň rozmnožovat odrezkami tak že odrežu 30cm jednoročný výhonek dám ho do zeme a vyroste originál odruda.

Miroslav Srba - (19) - 201.176 (?), 16.11.2013 23:46

Zpravokořenění je možné. Nevím jestli Vám prokoření takto zakoupený stromek, diferenciace kořenů z víceletého dřeva nemusí být efektivní. Určitě lze většinu odrůd zpravokořenit kopčením. Pouze některé výjimky jdou řízkovat přímo tak, jak uvažujete. Vím, že v 50. letech se s tím dělaly dost pokusy, ale ukázalo se, že pro zemědělskou praxi to nemá moc význam, protože to fungovalo nejlépe u některých polodivokých genotypů.

... ale spíš jsem Vám chtěl napsat jinou věc. Do pravokořených jabloní bych asi moc nešel, protože nevíte, jak se to bude chovat = jaký bude růst a jak na tom budou kořeny s rezistencí vůči vlnatce (mšici) krvavé. Před dvěma lety jsem totiž dostal "dobrý" nápad, že pro účely nějakých pokusů si půjdu nakopat plané semenáče na mez, abych ušetřil za typové podnože. Doslova mě šokovalo, že většina z nich měla krček a kořeny doslova obalené vlnatkami. Fakt hnus :-(Vězte, že většina typových podnoží je šlechtěna na to, aby vlnatkám nechutnala (silná rhizodermis?, sekundární metabolity?).  Dopředu nevíte, jak by na tom bylo pravokořenné Fuji. Spíš doporučím opatřit si jinou podnož a přeroubovat. Např. Sempra je prodává kolem 10kč za kus.

Zkušenější mě možná doplní / opraví

ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 239.107 (?), 18.11.2013 11:51

Pokud jde o délku podnože, čím větší kus je jí pod odrůdou, tím více strom ovlivňuje. Fuji na M-9 těsně nad zemí poroste víc než Fuji na M-9 naočkovaná 20 cm nad zemí. Zažil jsem v zahradách pár h zpravokořenělýc stromů - vzpomenu si na Mio, Gloster, Dukát, Discovery. Všechny začly růst jako vrby, do dřeva, Byl problém je jakýmkoliv způsobem vrátit do plodnosti. Fuji by mohla reagovat stejně. U nás vlnatka není, a tak bych vyrazil na vycházku a našel si někde ve strouzebujnější semenáč z odhozeného jablka - ony ani semenáče ze směsi odrůd, z volného sprášení nerostou všechny bujně. A je jich dost takových, které, když se plazí po zemi pod trávou a plevelem na místě, kde se dotýkají země pustí kořeny. Některé typové podnože dělají na tom "krku" nad zemí pod očkem bernody, Nevypadají pak moc zdravě, někdo v tom vidí rakovinu, ale stromkům to nevadí.. Ale co je pro mě záhadou je právě to, že zpravokořenělé ovocné stromy - jabloně - rostou tak bujně, když původní strom strom na svých kořenech (tedy jako semenáč) rostl a plodil tak, že upoutal, je z něj nová odrůda. U okrasných rostlin či rybízu to tak není. Tam keřík, který přemnožíte řízky roste jako semenáč, ze kterého řízky byly. Ale navedli jste mě k pokusu. Prý byla odrůda s prac. názvem 2x57 z Holovous jednou z odrůd, určených na výrobu pravokořenných stromů. Mám to dobré jablíčko na zahradě, udělám z něj pár řízků a uvidím jestli je to pravda (kořenění už budu vědět za rok, jak plodí a roste až za pár let). Nebo to nemám zkoušet?   

Kenzo - (2) - 136.15 (?), 16.11.2021 14:13

Dobrý den, genotyp HL 2x57 pěstuje můj strejda asi 15 let na zahradě, na podnoži jbl.semenáč, podzimní jablko. Plody využívá na mošt a sušením na křížaly. Jak dlouho pěstujete tento genotyp, na jaké podnoži, a jak hodnotíte jeho zdravotní stav- náročnost na pěstování.

HL 2x57
HL 2x57

host - 224.39 (?), 26.10.2024 10:03

Bolo by možné získať očká? prúty na zaštepenie 2x57? Mne toto leto vyschla moja jablonka a chcel by som takúto odrodu. Ja výborná!

host - 122.225 (?), 20.11.2013 20:08

Taky tak jsem sadil jablone hluboko a kmeny mají jen 10cm prumer.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Škarabání staré malby30.1.2025
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?25.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy20.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy18.1.2025
Opravda suché dřevěnné podlahy14.1.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz