Výchovný rez - pomoc začiatočníkom
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bunny - Zlatý Zahrádkář (813) - 67.176 (?), 29.4.2018 19:14
na 1. foto je jabloň james grieve, pred rokom zasadená ako špičiak, prírastky len 15 cm, na konci kvety. stačí keď odstránim len kvety, alebo mám trochu aj zakrátiť vetvičku?
na 2. foto je hruška konferencia na plánke, zasadená minulú jar. prírastky asi len 10 cm. zase na koncoch kvety. stačí len dať preč kvety alebo aj zakrátiť prírastok, prípadne o koľko asi?
na 3. foto sú napadnutú listy hrušky, o akú chorobu ide? je to len pár listov na jednom konáriku.
a ešte bez foto. rubín, sadený na jar minulý rok, korunka zapestovaná, prírastky zase len 15 cm, konce konárov rozvetvené do V, končia opať kvetmi. s tým sa ako vysporiadať?
toto je všetko, s ostatnými asi 30 stromčekmi si uz viem poradiť, ďakujem...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.30 (?), 30.4.2018 20:56
Bunny: Je to holt Rubín, ten nasadzuje kvetné puky prednostne na koncoch konárikov. Čo sa týka tých "Véčok", jedna možnosť je nechať ich bez zásahu. Ja pri rubinoidných odrodách v takomto prípade jeden konárik z véčka či vidličky skrátim tak, že ho zastrihnem za 3.pukom (foto 1 - len schematicky, keďže na fotke tie puky dobre nevidno). Takto skrátený konárik potom vyraší z pukov, ktoré by inak "spali" (tendencia Rubínu k vyhoľovaniu). K tej 2.fotke: opäť nie je moc prehľadná, ale zdá sa že Ste tam pri povýsadbovom reze zbytočne nechali "vidličku" a teraz máte 2 potenciálne stredníky, resp. silný konkurent stredníka. Rez ako ho máte modrou naznačený je možný. Akurát by som ho viedol precízne v línii ako je označené oranžovou, teda viac šikmo, nie vodorovne. Pri technike Vášho rezu sa ešte chcem zastaviť - tie vodorovné rezy vedú k tomu, že zostáva minipahýľček (na foto 2 v červenom kruhu + foto 3 Vašej hrušky). Tento potom vysychá a odumreté drevo na stromček nepatrí, ani v minimálnom množstve. Môže byť vstupnou bránou pre patogény. Takže strihať viac šikmo (nie ale príliš) - to sa týka strihu tak nad pukom, ako aj nad odstupujúcim konárikom. IH
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|