Výborné podzimní

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
10.9.2012 8:39

. Na srovnávacích obrázcích vypadají oba plody stejně. Pro Rubín je typická dlouhá tenká stopka (po Goldenu) a tu tady nevidím. Vyobrazené plody jsou taky plošší než bývají Rubíny i Dezerty. Ale při první úrodě nemusejí být jablka odrůdově zcela typická

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 196.217 (?), 9.9.2012 20:43, zobrazeno: 4556x

Dostala jsem od bývalé kolegyně rouby Čisteckého lahůdkového a k němu jako bonus rouby jakéhosi výborného podzimního, jehož název nevěděla. Tato neidentifikovaná odrůda letos prvně zaplodila. Přiroubována je na Rubinole a nevědět, že jde o roub, jablka od sebe nerozeznám.

Tipuji, že jde o Rubín, který jsem ale nikdy nejedla přímo ze stromu, vždy jen chlazený z obchodu. Prosím tedy sadaře, kteří Rubín osobně dobře znají, o potvrzení či vyvrácení mé domněnky.

Přikládám fotky obou jablíček. Ze stromu dvě sousedící jablka, tedy situována na stejné straně stromu. Stejné vybarvení, stejné stopečné i kališní jamky.

Utržený je již jiný plod Rubinoly - červivý. Rozkrojená Rubinola je více nažloutlá, ale spíš tím, že tento konkrétní plod je nepatrně zralejší. Chuť mají obě jablka výbornou a podobnou. Rubinola je trochu kyselkavější nebo spíš to druhé jablko sladší.

Děkuji

neznámé 1
neznámé 1
Rubinola 1
Rubinola 1
neznámé 2
neznámé 2
Rubinola 2
Rubinola 2
srovnání 1
srovnání 1
srovnání 2
srovnání 2

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 9.9.2012 22:56

Rubinola ani Rubín nemohou být v této době zralé. To neznámé podzimní jablko by mohl být Desert, ten jsem sklidil v pátek a ke konzumaci je nejlepší v září.

Také by to mohl být Šampion, který se sklízí v poslední dekádě září a nejvíce mi ke konzumaci přišel za 3 až 4 týdny po skjlizni.

Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (187) - 41.2 (?), 10.9.2012 8:05

Netvrdím, že jde o o odrůdu, která má být právě zralá . Rubinola mi průběžně padá (červivé či od vos nazobané plody) a takto ji jíme už nejméně čtrnáct dnů. Zahrada má jižní expozici v 380 mnm, spousta ovoce (meruňky, rybíz, jablka atd.) zde zraje dříve, než je uváděno pro tuto nadmořskou výšku v pomologiích a konkrétně toto neznámé jablko bylo navíc na jižní straně straně stromu. Stopka ještě pevně držela, ale obávala jsem se, že dřív, než jablko utrhnu já, spadne samo a sebere mi ho náš pes. Jablka miluje a jak je nějaké na zemi, je jeho.

Jablko jsme degustovali s rodinou včera a bylo výborné. Možná máte pravdu, leč Desert jsem nikdy nejedla (ani neviděla) a Šampion také pouze z obchodu, proto to nemohu posoudit.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 10.9.2012 8:39

. Na srovnávacích obrázcích vypadají oba plody stejně. Pro Rubín je typická dlouhá tenká stopka (po Goldenu) a tu tady nevidím. Vyobrazené plody jsou taky plošší než bývají Rubíny i Dezerty. Ale při první úrodě nemusejí být jablka odrůdově zcela typická

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz