Vrúble
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 58.118 (?), 29.11.2010 16:55, zobrazeno: 21792x
Ani sa nenazdáme a bude treba vrúble odoberať... ako ich ošetrujete? Hypermangán? aká koncentrácia? Namáčate konce do parafínu? Aké dlhé vrúble odoberáte? ako ich prezimujete?Akými dlhými vrúbľami vrúbľujete?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 202.237 (?), 30.11.2010 9:21
Zatím jsem se vždy dočetl, že se na rouby nemá sahat holou rukou, aby se neohřály. To sice nedodržuji, ale nedávám rouby ani na chvíli do tepla. Předpokládám, že Váš dotaz má nějaký základ. Také by mě to zajímalo, ale logicky se mi to nelíbí. Možná zničím virus, ale jak dopadne roub?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 44.75 (?), 30.11.2010 11:35
Metoda tepelné inaktivace viru šarky je velmi zajímavé téma. Ale jaký tato metoda může mít praktický význam pro běžné zahrádkáře?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 44.75 (?), 30.11.2010 14:57
Pokud zasadíme v zamořeném kraji zdravý stromek i citlivé odrůdy, může trvat více let, než se infikuje, onemocní a přestane dávat dobré ovoce.
No nevím, v této věci jste možná velký optimista. To kouzelné slůvko "může" ve vašem příspěvku je klíčové. Může, ale tudíž nemusí. A nebo jinými slovy : také to může být otázkou pouhých několika týdnů, či měsíců, než dojde k nové infekci a ta se může projevit již před dosažením prvé úrody. Je to jenom otázka aktivity přenašečů choroby, takže sázka do loterie.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 56.251 (?), 30.11.2010 23:20
Ošetřil jsem tímto způsobem (50st voda několik min) loňské rouby špendlíku pocházejícího ze zamořené oblasti (5ks), rouboval anglickou kopulací za bezmrazého počasí, ani jeden se neujal. Ostatních asi 25 roubů různých švestek/pološv. se až na 2 chytlo... takže nedoporučuji. Možná zkusit odstupňovat čas ponoření, náběh - já ohříval postupně až do 50st., při této teplotě následně setrval 3-5 min? - už se dobře nepamatuji.
Mittw.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 183.242 (?), 30.11.2010 23:51
No, jestli by to nechtělo ponořit rouby teprve až dosáhne teplota vody těch požadovaných 50 st., možná problém způsobila právě ta doba "zahřívací". Elena
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|