Vliv podnože na chuť
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 171.155 (?) 24.11.2009 23:32, zobrazeno: 15739x
Domníváte se, že podnož, event. přeroubobání novou odrůdou může ovlivnit chuť ovoce? Přerouboval jsem totiž Red Melbu na Jonathan a nové pěkné plody mi chuťově přijdou trochu jiné, než vedle stojící jiný, nepřeroubovaný Jonathan.
Lucas
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 25.11.2009 11:57
Měla jsem kdysi takhle přeroubovaných asi 8ks stromků /podnož - původní odrůda - nová odrůda/. Vliv na chuť té poslední odrůdy to nemělo, doba sklizňové zralosti se posunovala +/- týden podle mezištěpované odrůdy. Vzniklo to tak, že jsem chtěla mít na stromcích jiné odrůdy, než měl původně táta. Zdraví Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Marie Klára - Stříbrný Zahrádkář (187) - 41.2 (?), 26.11.2009 8:01
Děkuji za odborný pohled, pane doktore, vidím, že od dětství žiji v bludu. Zkusím zjistit původ roubu. Kdyby byl z otcovy zahrady, mohlo by jít z červených jablek o Vámi zmíněný Idared, Jonathan či případně Matčino (ostatní tamní červená byla hranatější - Starkrimson atd.).
Dužnina mnou uváděného "křížence" je výrazně bílá, lehce nasládlá a velmi šťavnatá (něco jako Čistecké). Slupka velmi tmavě červená po celém povrchu (jen zřídka místy nedobarvená). Skladovatelností jde o raně zimní jablko.
Mimochodem, Matčino bývalo v téhle zahradě na dvou stromech. Z obou chutnala jablka stejně, jen jedna byla kulatejší a druhá hranatější (zbyl už jen jeden). Je alespoň tohle možné? :o)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 65.50 (?), 26.11.2009 11:25
Určitě ano, už s ohledem na to, že plody Matčina jsou velikostně i tvarově dost nevyrovnané, a to i na jednom stromě. Některá dobře vyvinutá jablka - obvykle na těžko dosažitelných větvích jsou velká, spíš vyšší kuželovitá. Jiná, v dolních partiích, ve stínu zelená, drobná, kulovitá. Podobně mohou být rozdílné plody na různých stromech s ohledem na zdravotní stav, polohu, půdu, aj.
Vyloučit nelze samozřejmě nějakou sponánní pupenovou mutaci a její další amatérské šíření.
Když se nad tím zamyslíme, jabloňové podnože jsou taky rozdílné - duzény, jánčata, aj. Přesto nejsou popisovány výrazné rozdíly v plodových znacích naštěpovaných odrůd. Pravda, kromě velikosti, vybarvení, skladovatelnosti.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.130 (?), 24.12.2009 22:37
Vážení přátelé, podnož i naroubovaná odrůda se ovlivňují navzájem, někdy víc, někdy míň. Třeba Rubín na Boskopském... běda. Na vzhledu žádná změna, ale ta chuť je jiná. A není to jen má zkušenost. Zdravím. Groh Petr
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 48.237 (?), 25.12.2009 10:54
V mém případě na starém polokmenu James Grieves naroubované odrůdy Topaz a Goldstar chut'ově málo připomínají svůj původ. Jsou trochu větší, dozrávají o něco dříve, to se dalo čekat, ale smůla je v tom, že ztratily svou rezistenci. Zajímavé je, že další strom, postupně přeroubovaný Jonared-Gloster-Topaz odolal strupovitosti a i chutí se od původního Topazu, ze kterého odebírám rouby skoro neliší.Hora.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|