Vhodné ovocné stromky do kamenité půdy

host - 168.167 (?)
9.4.2009 11:03

Pokud by se vaše kamení vyměnilo za můj jemný písek, potom by to byly podmínky s kterými mám letité zkušenosti. Poroste vám tam vinná réva, slivoně, možná ořech. První 2-3 roky musíte zalévat, zalévat, zalévat. Z toho plyne, že každým rokem můžete zasadit jen tolik stromů, které budete stíhat zalévat. Pokud na pozemku nemáte vodu, brzy zjistíte, že 2 stromy ročně je celkem dost práce

Nebo si sežeňte velké množství semenáčků či odkopků myrobalánů (malé kulaté žluté či fialovomodré plody), které budete několik roků stále dokola sázet. Ono vždy něco přežije, počítejte tak s 10-20% úspěšností. No a na ně potom naroubujete podle chuti slivoně a meruňky. Podobně to udělejte s vinnu révou, nejdříve zapěstovat odolné podnože a potom přeroubovat.

Druhá možnost je méně namáhavá, výrazně levnější a překvapivě i rychlejší.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 76.70 (?), 7.4.2009 14:59, zobrazeno: 11569x

Dobrý den,
mám zahradu v JZ svahu, je zde ovšem málo půdy tak 10-20cm hnědozemě, ale dál se rýt nedá je to samé kamení, pořádnou jámu nelze vykopat. V létě svah hodně vysychá. Máte někdo zkušenost se sázením a pěstováním ovocných stromů a keřů v takových podmínkách? Jaké ovocné druhy a odrůdy snesou sucho? Jde udržet ve svahu nějakým způsobem vláhu?

Děkuji.

host - 168.167 (?), 9.4.2009 11:03

Pokud by se vaše kamení vyměnilo za můj jemný písek, potom by to byly podmínky s kterými mám letité zkušenosti. Poroste vám tam vinná réva, slivoně, možná ořech. První 2-3 roky musíte zalévat, zalévat, zalévat. Z toho plyne, že každým rokem můžete zasadit jen tolik stromů, které budete stíhat zalévat. Pokud na pozemku nemáte vodu, brzy zjistíte, že 2 stromy ročně je celkem dost práce

Nebo si sežeňte velké množství semenáčků či odkopků myrobalánů (malé kulaté žluté či fialovomodré plody), které budete několik roků stále dokola sázet. Ono vždy něco přežije, počítejte tak s 10-20% úspěšností. No a na ně potom naroubujete podle chuti slivoně a meruňky. Podobně to udělejte s vinnu révou, nejdříve zapěstovat odolné podnože a potom přeroubovat.

Druhá možnost je méně namáhavá, výrazně levnější a překvapivě i rychlejší.

host - 171.155 (?), 14.5.2009 7:36

Otázne je v akej nadmorskej vyške je situovaná záhrada. Ja mám obdobnu zem na záhrade,  odporučoval by som jablone na podnoži A2, resp. MM 106,   po zideni snehu urobiť nastielku, okolo kmeňov a pri polievani ju dať dole, pokiaľ sa polieva vačšimi davkami - na zimu davať preč kvôli škodcom.

host - 221.214 (?), 18.5.2009 18:05

Mám podobný problém. Řeším to višněmi, ořešáky. Nejhůře jsou na tom hrušně.Ale stejně jsou přírůstky dost malé. A s tím zaléváním pozor, zdá se mně, že zaléváním si vytváří strom kořenový systém blízko povrchu a pak stačí jedn přísušek, kdy jste nezaléval a stromek je v pekle. Čili trubkou zalévat ke kořenům, co nejhlouběji. Na ty semernáčky dost věřím, myslím si, že je to v těchto případech nejlepší řešení. Navíc se při tom naučíte očkovat a roubovat  :-)

Jirka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025