Vanda nebo Vysočina
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 40.193 (?), 13.2.2016 21:00, zobrazeno: 8127x
Zdravím. Mám v sadu stromek semenáče a váhám, zda naroubovat Vandu nebo Vysočinu. Rouby mám. S žádnou nemám zkušenost. U Vandy mám o obavu s pihovitostí. Sad 400m osluněný. Co byste doporučili? Petr
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.9 (?), 13.2.2016 23:27
Dobrý den, záeží na tom, co od odrůdy očekáváte. Vandu pěstuji asi dvacet let v nadmořské výšce podobné Vaši a za tu dobu jen jednou nezarodila (mráz v květu), jinak velmi spolehlivá. Ale nevydrží dlouho a při skladování jsou s ní problémy. Vysočinu mám dva roky, je trochu sladší, se skladováním nemám moc zkušeností, protože ještě moc nerodí a na uskladnění toho moc nezbude.
Jen pro informaci, v současné době konzumujeme Topazy a Rozely, jsou výborné, na uskladnění podstatně lepší než obě Vámi zmiňované odrůdy.
JZ
|
|
|
|
|
|
|
host - 153.9 (?), 14.2.2016 9:54
Ještě jsem zapomně jedno. Říkáte semenáček, z toho usuzuji na vysokokmen. Vanda před dozráváním hodně padá, máme pod ní vždy "naseto". A když dopadne na tvrdé, tak je "nakaši". Při sklizni se vyplatí ji protrhávat - sklízet alespoň nadvakrát.
Jak jsem už psal, s Vysočinou tolik zkušeností nemám, nemohu vyloučit, že tyto vlastnosti nemá také.
Překvapuje mne zkušenost pana Vinšálka s Rozelou jako podzimní až raně zimní odrůdou. V našich podmínkách se chová jako zimní až pozdně zimní, dokonce naše první úroda vůbec nedozrála, i když jsem ji trhal až ve sněhu někdy koncem listopadu. Hořkou skvrnitost potvrzuji, občas se bohužel vyskytuje.
JZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.172 (?), 14.2.2016 12:13
Vandu mám naštepenu na polovičke veľkei starej jablone, viac ako 10-12 rokov. Za tie roky rodila celkom slušne, aj chuť by bola celkom uchádzajúca.. Jej veľkým nedostatkom, pre ktorý som sa ju rozhodol preštepiť, Síríusom, je veľký opad plodov a veľmi veľa plodov zhnije priamo na strome.Z veľkej úrody nakoniec zostane málo zdravých plodov.Je veľmi citlivá na akékoľvek mechanické poškodenie, či už od ľadovca, sršne osy, silný vietor, dokážu často zredukovať úrodu na minimum. Jediné riešenie je plody podtrhúť, to je ale na úkor jej chuti.Na nejakom menšom konári si ju nechám jednak z nostalgie a aj kvoli opeľovaniu, lebo v jari zvykne veľľmi krásne zakvitnúť.
afer
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LukášK - (16) - 54.182 (?), 15.2.2016 8:29
Mám v sadu Lipno. Vysočinu, Vandu nemám. Když jdu pro jablka a rozhlížím se covzít, sahnu po Rozele, Red Topazu. Nově mám Admirál, ten ještě neplodí. Vysočinu nebo Vandu bych dal spíše na nějakou větev jiné jabloně ale ne na celý strom.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|