Uschnutí jabloně
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Josef. - Diamantový Zahrádkář (2694) - 33.230 (?), 20.6.2011 16:25
A co ta žlutočerná trubka u plotu na druhém obrázku? Není to plyn? Nevede v místech onoho tmavého pruhu? Nevedl výkop tamtudy? A čistě náhodou: neuniká ten plyn? Stačil by i naprosto nepatrný, prakticky nepozorovatelný únik plynu a může ze země buď vytlačit kyslík anebo sám od sebe škodlivě působit na kořeny stromů (tráva koření povrchově a tak by jí to nemuselo vadit tolik, jako stromu).
Josef.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 21.6.2011 13:52
Myslím si, že to je kombinace obojího. Mrazových desek i hryzce. Letošní únor mrazovým deskám docela přál.
Hryzec vodní dokáže zlikvidovat i 5 letý stromek. Zvláště pak mu chutnají kořeny slaběji rostoucích podnoží s větším počtem jemnějších kořínků. Jeden stromek mu stačí. Až odejde, příští rok si vybere další. Mně takto postupně likviduje stálezelené plazivé keře v okrasné části zahrady. U zetě postupně zlikvidoval polovinu vřeten dnes 5 letých jabloní na M9. V ochraně vyzkoušeno všechno možné. Gelové i granulované nástrahy, pasti, elektronické odháněče i tablety fosfidu zinku. Trvale nepomáhá nic.
Blízkost potoka napadení hryzcem významně zvyšuje. Ale hryzec vodní žije a škodí i tam, kde široko daleko žádná voda není, obzvláště, když na pozemku bývá dlouho neposečená tráva.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 246.18 (?), 21.6.2011 15:39
Na této starší fotce vidíte stromek čačanské lepotice (podnož byla asi myrobalán, neboť stále u kmene obrůstal) sázený v r.1998. V květnu 2006 tento vzrostlý 8-mi letý stromek větrem při bouřce spadl a já jsem s překvapením zjistil, že velká část kořenů je značně ohryzané hryzcem nebo hrabošem. Teď již každý stromek sázím do drátěných košů z králičího pletiva.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 21.6.2011 19:19
Blahopřeji k úspěchu, Rony. Váš postup ale u mne uplatnit nejde. Než jsem začal vysazovat okrasné keře, nechal jsem si přivést do této části zahrady veliké kameny. A to byl ten malér. Pod těmi obrovskými balvany má hryzec ideální místo na hloubení svých komor. A vzhledem k vzrostlým dřevinám už s nimi nepohnu. Mezi dřevinami je mulč. Další malér je v tom, že okrasná část zahrady končí u cesty, vedle které teče potok. Jeho břeh je doslova prošpikován norami.
Zajímavé je, že za 3O let, co zahradu mám, mi hryzec nezlikvidoval ani jeden ovocný stromek. Přičítám to pravidelnému sečení trávy, herbicidnímu úhoru kolem stromků a také asi pomohly kočky. Zde se také dobře dají včas objevit nory a účinně zasáhnout.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.101 (?), 21.6.2011 21:34
měl jsem stejný problem, spodní poškození jsem si způsobil sám a to krovinákem jsem mu poškodil kůru a neošetřil poté stromek slábnul, další poškození udělalo silné jarní slunce a následný mráz, stromek prasknul a několik let živořil, sice kvetl, rodil ale nic moc, byl se na něj podívat zahradník a ten mi řekl pouze vykopat, na jeho radu každý rok na jaře stromky natřu vápnem a již nepraskaj, kořeny měl zdravé i když jsem také měl problémy s okusem, od té doby sázim do dvojtého pletiva a mám klid
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |