Urychlení hnití jablek
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.205 (?), 27.10.2008 11:13
pamatuji si, že jsme sklízeli metráky padaných jablek a vozili do výkupny jen proto, abychom nemuseli řešit podobný problém, nějaká koruna na benzín z toho byla a pocit, že úroda nepřijde vniveč t, en je také k nezaplacení. Samozřejmě je známo, že jablka jsou surovinou v potravinářství. Proč by měly výsledky mé práce skončit na kompostu a ještě mi zaneřádit půdu?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 130.20 (?), 11.11.2008 11:39
Skoro bych řekl, že by to chtělo hledat příčiny. Všichni chceme co největší úrodu, co nejvíce stromů, mít všechny novinky... a pak nám to přeroste přes hlavu, obrazně i doslova.
Pokud chci jablka pro vlastní spotřebu, je třeba zvážit počet stromů, odrůdovou skladbu a způsob pěstování. I když budu stromy - možná stěny nebo vřetena (určitě dávají lepší poměr kvalitních plodů k odpadu) co nejlépe ošetřovat, něco spadne. Nahnilá nebo zcela nezralá jablka do moštu určitě nepatří. Ale pokud půjdu cestou minimalizace odpadu, pak to většinou stačím "zamaskovat" do popelnice a když by bylo nejhůř, odvezu do sběrného dvora. Stejně tak s výsledky při kontrole uložených jablek. Do kompostu shniláče určitě ne, pokud ho chci nazývat kompostem, jinak je to skládka ne zcela nezávadného odpadu. Ale cestu vidím v tom, pěstovat co nejvíce plodů v íá jakosti. Z.E.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
ketupa - (18) - 152.138 (?), 11.11.2008 13:48
Taky máme na zahradě dost starých jabloní, které tak asi každý druhý rok vyprodukují tolik jablek, že pak nevíme co s nimi. Já to řeším tak že jich většinu posbírám a poté v zimě když napadne sníh, tak s nimi postupně krmím kosy- stačí na udusané místo ve sněhu nasypat hromádku jablek a za den nebo dva tam nezbude vůbec nic. Pro mě je radost pozorovat jejich slet i haštěření o jablka. Nevýhoda je ta že pokud v zimě není moc sněhu (jako například poslední dvě zimy) tak to tak rychle neubývá 
Nashle Martin
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|