Určenie odrody

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.12 (?)
19.3.2009 18:00

S tou tlustou stopkou nevím. Našel jsem popis:
Berlpeschova reneta:
Zimní, líčko na sluneční straně cihlově červené s pruhy, četné, tečky až hvězdičky po sluce, která je hladká, mastná, kalich uzavřený v mělké jamce, pěti žebry mírně zhrbolené, stopka tenká, dřevnatá, delší v hluboké nálevkovité, prorezavělé jamce, dužnina pevná, jemná, kořeněná, renetovitá, žlutavá, plod střední, ploše kulovitý, půdorys zhrbolený, žebra vyvinutá.
   Ty, které jsem jedl byly prakticky celožluté, jen s malým líčkem. V Německu se proto množí červená mutace Roter Berlepsch

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Josef H. - (11) - 33.35 (?), 19.3.2009 16:45
Prikladám foto dužiny. Čo sa týka odrody Slava Pobeditelam, tak na ruskom internete ho uvádzajú ako jesennú odrodu, ktorá vydrží do 11.-12. mesiaca a na foto je vetšinou cele červené i keď tvarovo mu je podobné.
Bez názvu
Bez názvu

Josef H. - (11) - 33.35 (?), 19.3.2009 16:48
Foto dužiny
Bez názvu
Bez názvu

Josef H. - (11) - 33.35 (?), 19.3.2009 17:03
Foto 2
Bez názvu
Bez názvu

Josef H. - (11) - 33.35 (?), 19.3.2009 17:42
Pán Vysloužil, Vy máte asi pravdu, môže to byť reneta. Berlepschova reneta je veľmi podobná, ale na foto / kohaplant.sk/ má veľmi tlstú stopku a píšu tam, že sa hodí do najlepších polôh, na menej dobrých stanovištiach vyžaduje dôslednú výživu, čo neodpovedá danej situácií. Otec jabloňku kupoval na Valašsku /asi Valašském Meziříčí/ a tam bola hodne pestovaná miestna odroda Valašská reneta. Bohužiaľ k nej nie je na internete popis a zohlal som len jedno foto v malej veľkosti. Vyzerá tam veľmi podobne. Foto prikladám.
Berlepschova reneta
Berlepschova reneta
Valašská reneta
Valašská reneta

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 94.12 (?), 19.3.2009 18:00

S tou tlustou stopkou nevím. Našel jsem popis:
Berlpeschova reneta:
Zimní, líčko na sluneční straně cihlově červené s pruhy, četné, tečky až hvězdičky po sluce, která je hladká, mastná, kalich uzavřený v mělké jamce, pěti žebry mírně zhrbolené, stopka tenká, dřevnatá, delší v hluboké nálevkovité, prorezavělé jamce, dužnina pevná, jemná, kořeněná, renetovitá, žlutavá, plod střední, ploše kulovitý, půdorys zhrbolený, žebra vyvinutá.
   Ty, které jsem jedl byly prakticky celožluté, jen s malým líčkem. V Německu se proto množí červená mutace Roter Berlepsch

Josef H. - (11) - 33.35 (?), 19.3.2009 21:15
Popis by aj odpovedal. Na nemeckých stránkach je veľa obrázkov odrod Berlepsch a Roter Berlepsch a bude tam asi aj viacej mutácií, pretože niektoré sú odlišné a niektore veľmi, ale veľmi podobné hladanému. U niektokých je výraznejšie rebrovanie a u inných sú rebra skoro neviditeľné. V každom prípade je tam veľa spoločných znakov. Asi je to ta správna stopa. Najviacej podobné sú asi tieto /viď foto/. Ďakujem Vám moc za informácie.
1
1
Bez názvu
Bez názvu

host - 86.59 (?), 19.3.2009 23:58
Pokud Váš otec kupoval stromek ve Valašském Meziříčí a Valašská reneta by to podle obrázku být mohla, jste asi doma. Valašská reneta totiž není krajová odrůda, ale vyšlechtil ji asi před 25-30 lety pan Hatlapatka z Byniny u Valašského Meziříčí. Jestli je starý pán ještě naživu (což bych mu přál), mohlo by mu být kolem osmdesáti. Odrůdu hodně propaguje vsetínská zahrádkářská osada Janišov a stromky můžete zakoupit v Malenovicích nebo v Uh.Ostrohu. V Malenovicích byste se asi dověděl více o jejím původu, telefon najdete na internetu. Shodou okolností jsem si nedávno odtamtud přivezl rouby této odrůdy.

Josef H. - (11) - 33.35 (?), 20.3.2009 15:56
Ďakujem za informáciu, pôjdem aj týmto smerom. Všetkým účastníkom diskusie ešte raz ďakujem za príspevky a pomoc.

host - 83.140 (?), 21.3.2009 9:43

Dobrý den,

pan Hatlapatka se dlouhá léta pokoušel vypěstovat Jadrničku odolnou na strupovitost. Vaše jablíčko vypadá jako jeden z možných výsledků jeho pokusů. Vámi popisovaná odrůda probudila moji zvědavost o:) a protože mám podmínky pro pěstování jabloní identické s podmínkami u Vašich rodičů a hledám odrůdy, kterým by se u nás mohlo dařit, rád bych vyzkoušel i vaši odrůdu. bim zavináč mybox.cz.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz