Úplný začátečník - první strom Goldstar

host - 191.158 (?)
20.8.2010 15:00
Já ji vysadil vloni na podzim, ujala se a proti chorobám letos bojovala velmi statečně, na 1*. Další zkušenosti později. Při té výsadbě pozor na roubované místo (spojení podnože a roubovance, M9 je málovzrůstná podnož, stromek dosahuje menších velikostí), musí být nad zemí jinak Vám bude zakořeňovat i tam kde nemá. Pěstitelů s bohatými zkušenostmi se Vám určitě ozve hodně. Přeji hodně úspěchů - amatér Mirek
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Veronika Kolářová - (8) - 126.36 (?), 20.8.2010 14:47, zobrazeno: 11309x

Dobrý den všem,

snažila jsem se asi dvě hodiny najít různé rady, které bych mohla využít jako naprostý pěstitel začátečník - dnes jsem si koupila jablůňku Goldstar, na podnoži M9, ačkoliv mi to nic moc neříká. Je zasazená v květináči, tedy asi kontejnerovaná a koupila jsem ji ve školce nedaleko Olomouce. Vysadit ji můžu až příští víkend a jediné co vím je, že jí musím utrhat výhonky mimo korunu a zasadit ji klidně hlouběji, než je teď v tom květináči. Dál ale nevím nic. Proto tady chci Vás všechny moc poprosit o pomoc.

Jak ji mám do toho příštího víkendu zalévat? Je problém ta podnož M9? Bude vysazená na zahradě, kde už pár jabloní je, ale ty už jsou staré a hodně trpí padlím. Taky nevím, co přesně znamená, že je Goldstar zimní odrůda, proto bych byla moc vděčná, kdybyste mi řekli, co to obnáší. Chápu, že jablka se asi sbírají právě v zimě, ale nic dalšího ani netuším. Co s takhle mladým stromkem během jeho první zimy??? Jaké je nejlepší hnojení? A kdy se asi tak můžu těšit na první jablíčka?

Předem všem moc děkuju za pomoc!!!

S pozdravem, Veronika Kolářová

host - 191.158 (?), 20.8.2010 15:00
Já ji vysadil vloni na podzim, ujala se a proti chorobám letos bojovala velmi statečně, na 1*. Další zkušenosti později. Při té výsadbě pozor na roubované místo (spojení podnože a roubovance, M9 je málovzrůstná podnož, stromek dosahuje menších velikostí), musí být nad zemí jinak Vám bude zakořeňovat i tam kde nemá. Pěstitelů s bohatými zkušenostmi se Vám určitě ozve hodně. Přeji hodně úspěchů - amatér Mirek

Veronika Kolářová - (8) - 126.36 (?), 20.8.2010 17:51

Děkuju!!! a ať Vám vydrží!!!

host - 235.249 (?), 20.8.2010 20:52

Podnož M9 je velmi slabá, pokud chete strom normální velikosti tak to bude problém. Ale můžete využít toho na co upozornil už ten nademnou - pokud jí zasadíte hloubš, tak zakoření samotná odrůda, která pravděpodobně bude silnější.

Veronika Kolářová - (8) - 126.36 (?), 20.8.2010 21:27

Co myslíte normální velikostí? Paní ve školce mi řekla, že nemám čekat velký strom, spíš střední, což mi nijak nevadí, ale úplně malý bych určitě nechtěla. A tím zasazením hlouběji myslíte tedy zasadit i to roubované místo?

host - 235.249 (?), 20.8.2010 22:01

Stromek čekejte spíš malinký, bude mít co dělat aby vás přerostl... M9 je navíc strašně náchylná, vadí jí trávník a potřebuje zalívat.

Veronika Kolářová - (8) - 126.36 (?), 20.8.2010 22:11

teď je stejně vysoký jako já - 180 cm, možná o facku víc, co tedy doporučujete udělat, aby mi rostl lépe? zasadit ho hlouběji i s tím roubem, aby se uchytila přímo odrůda, jak mi už radil pán? navíc si nejsem jistá tím, co považujete za trávník?? na zahradě přece tráva roste skoro všude, kde není záhon, navrhujete teda v místě zasazení vyplít trávu a nechat jen hlínu?

host - 183.242 (?), 20.8.2010 22:22

No, ono to s tou málovzrůstností nebude tak horké. Tuto odrůdu sice neznám, nevím jak je vzrůstná sama, ale na M9 máme cca 30ti leté "zákrsky", na které si musím vzít žebřík, abych je otrhala. A měřím 172 cm, asi taky žádný prcek. V prvních letech byly udržovány beztravnaté pásy, ale naní pod nimi tráva normálně roste. Tolik moje zkušenost, však se ozvou určitě zkušenější ovocnáři. Elena

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 20.8.2010 22:34

Veroniko, odrůda Goldstar roste poměrně bujně, a tak se té podnože M9 nebojte. Goldstar je velice chutná odrůda s konzumací od prosince do dubna (orientačně). Ale podnož M9 vyžaduje, aby kolem stromku v průměru do 1m nerostla tráva a hlavně ne vytrvalé plevele jako např. pýr, bršlice kozí noha(lidově gerhard), pampelišky a pod. Toho lze docílit buď chemicky, nebo mechanickým pletím (okopávkou).

Ale v žádném případě stromek nesázejte hloub, než je místo očkování( to musí zůstat bezpodmínečně nad zemí). V opačném případě by vám stromek  zpravokořenil a kdo ví jaké plody byste pak sklízela.

Veronika Kolářová - (8) - 126.36 (?), 20.8.2010 22:41

výborně!!! konečně slovo do pranice!!! děkuju mockrát a ten metr rozhodně zabezpečím :) a hloubku zasazení si taky ohlídám! jsem sice začátečník, ale opravdu nadšený! takže ještě jednou všem moc děkuji za rady!!!

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz