TOP odrody sezóny 2018
|
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.238 (?), 11.12.2018 13:49
...následek specifického napadení obalečem... Charakteristický projev: plesnivý jádřinec, v něm stopy požerků a trusu,
Přesně to stejné jsem pozoroval letos na spoustě jablek. A je to skutečně obaleč? Proč by si zrovna v tomto roce vybral vstup do plodů přes kalich?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 59.96 (?), 11.12.2018 13:57
Je to záhada, také si to neumím vysvětlit. Obalečů je vícero druhů, jsou i jiné druhy ovocných červů,... nevím.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.20 (?), 11.12.2018 20:32
59.96: Toto je veľmi zaujímavá téma (teda či ide o fusariovú hnilobu jadrovníka, alebo poškodenie obaľovačom). Cesty vstupu larvy obaľovača do jablka môžu byť rôzne. Na foto 1 je "klasický" prienik larvy do plodu zboku, čo je aj najľahšie viditeľné a rozpoznateľné. Na foto 2 je prienik larvy do plodu cez stopkovú jamku. Na foto 3 je prienik cez kalich, čo je najzákernejšia cesta vstupu, keďže ľahko unikne pozornosti (otvor je maskovaný úštami kalicha) - najmä ak larva rovnako cez kalich aj plod opustí. Napokon na foto 4 vidíme (horné 2 obrázky) dva otvory na plode - jeden vstupný a druhý kadiaľ larva plod opustila. Treba dodať, že 2 otvory ešte neznamenajú zaručene "vstup" a "výstup" - jablko môžu simultánne napadnúť aj 2 či viac lariev naraz. Na foto 4 - dolné 3 obrázky vidno vstup larvy cez oblasť stopkovej jamky, neplechu ktorú v jablku spravila a výstupný otvor v oblasti kalicha, kadiaľ larva plod opustila pred zakuklením. Na strednej fotke dolu (12b) je súčasná sekundárna infekcia v strede jablka, zrejme hubová, ktorej vstup umožnilo poškodenie plodu larvou obaľovača. Takže obe diagnózy sa môžu vyskytnúť aj súčasne, resp. sekvenčne (najprv prienik larvy cez kalich a druhotne fusariová hniloba). Ak Ste našli v plodoch trus po larvách, tak by malo ísť nepochybne o obaľovača. Otázkou je, či Ste mali tak vysoké percento plodov postihnutých obaľovačom (nepostrekujete?) a či Ste pozorovali aj "klasické" vstupy lariev do plodov zboku. To že by všetky larvy bez výnimky volili cestu cez kalich sa mi nezdá pravdepodobné. IH
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 59.96 (?), 12.12.2018 10:27
Já jsem si bohužel fotodokumentaci tohoto postižení plodů nepořizoval, ale můžeme se podívat na fotku v tomto vlákně od hosta 199.250 ze dne 10.12., čas 20.39. Poškození jádřinců, typické pro letošní rok, je zde jasně vidět: požerky ve formě přístupovém tunelu a v okolí jádřince s následným sekundárním zaplísněním, hniloba dužiny prakticky žádná, vstup a výstup červa vždy z jedné strany ve směru "sever – jih". U mne na rozdíl od fotky bylo odhadem 90% přístupových kanálů v jablkách zespoda od kališní jamky. Na samotném kalichu poškození vidět téměř nebylo. V tom to bylo nejhorší – prakticky jablka bylo nutno rozkrojit. Letos jsem to zaznamenal poprvé, projevilo se to jen na nestříkaných starých stromech, jejichž jablka jsou určena k moštování. Doufám, že to byla nějaká "sezónní anomálie" a nebude se to opakovat pravidelně. Jinak by to byl docela průšvih.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mirek P - (12) - 88.231 (?), 4.1.2019 19:07
Zdravím všechny. Těžko vybírat z 200 odrůd. 1. Vzhledově Dark Rubín, Gold Bohemia, 2. Plodnost - skoro všechno, mám li něco vyzdvihnout tak Red Jonaprince, Rozela, 3. zdravotní stav-opět problém vybrat. Strupovitost nebyla, Nějaké padlí, u žlutých odrůd rzivost, vybírám Rubinolu., 4 nejlepší- Admirál, Sirius, Kanzi.
Lokalita Krnov, Severní Morava, 330 metrů nad mořem, údolní niva.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.152 (?), 5.1.2019 9:47
Je ťažké vybrať jednu alebo len pár odrôd ako najlepšie. Ideálne je mať k dispozícii celé spektrum odrôd od skorých letných až po neskoro zimné. A tiež rôznych chutí, prípadne aj farby. Nech je v konzumácii na výber. Trendy smerujú k pestovaniu odolnejších odrôd jabloní - výraz "rezistentných" nie je celkom presný. Dôležité je, že pribúda kvalitných "rezistentov" (ich množstvo bolo aj v minulosti veľké, ale pokrivkávala kvalita). Napriek tomu by som bol rád, keby sme nezabúdali ani na staré "klasiky", overené desaťročiami ba aj stáročiami. Pretrvali a stále sú pestované, pretože sú mimoriadne chuťovo kvalitné. Tento príspevok chce byť malou poctou a pripomenutím týchto "starých pák" - na fotkách z mojej záhrady postupne: Golden Delicious (foto 1,2), Coxova reneta (3,4), Jonathan (5-7), Braeburn (8,9), Fuji (10-12), Jonagored (13-15). Chuťové lahôdky, ktoré sú možno náročnejšie na dobré klimatické a pôdne podmienky. Pravdou je, že citlivosť na chrastavitosť u takého Goldenu či Jonagoredu je vysoká a pestovať ich bez chemickej ochrany nie je reálne. Napriek tomu mi stále stoja za to. IH
|  |
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.250 (?), 5.1.2019 9:56
Plně Vám dávám za pravdu. Před mnoha lety jsem mluvil s panem Cifraničem (Veselé u Piešťan) a ten mne říkal ještě se rádi vrátíme k odrůdě Matčino. Mohu potvrdit, že Matčino a Jonathan jen tak něco nepřekoná (v poloze kolem 450 mnm)
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|