Už delší dobu jsem ve sklepě chodil kolem plodu Svatavy (Golden Delicious x hybrid s faktorem Vf pro rezistenci ke strupovitosti), oblíbené to odrůdy pana Vinšálka a říkal jsem si, ještě ho nechám uležet, ale dnes jsem to už nevydržel a okusil jsem odrůdu, kterou zde proslavil svou chválou pan Vinšálek. Krémová barva dužniny odpovídala popisu, ale nebyla už v této době moc šťavnatá, což by ale popisu také neodporovalo. (Obrazový atlas jádrovin, Sus a kolektiv).Takže dužnina méně šťavnatá, ale příjemné sladce navinulé chuti. Žádná převzatá příchuť slavných odrůd se nekonala, ovšem určitá originalita příchuti tady je, ovšem jak ji popsat? Připadalo mi to, jako když se čerstvě nastrouhá nějaké jablko, taková specifická svěžest, nebo snad i nepatrná peprnost. Kdyby byla dužnina šťavnatější, tak bych hodnotil velmi pozitivně, ale těžko se říká o sušší dužnině, že má svěží chuť. Ale opravdu ta příchuť působí specificky svěžím dojmem. Celkově bych ale souhlasil s Obrazovým atlasem jádrovin, kde se Svatava hodnotí v chuti, jako dobrá až velmi dobrá.