Svatava - docela povedená zimní odrůda

vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 28.165 (?) 
17.10.2013 18:33

Svatavu také několik let pěstuji, ale není to nic moc. Další odrůdy které mám Rubín, Rubinola, Bohemie, Topaz, Lipno, Rozela, Blaník a další jsou všechny lepší. Už bych jí znova nesázel.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 12.1.2014 20:35

Už delší dobu jsem ve sklepě chodil kolem plodu Svatavy (Golden Delicious x hybrid s faktorem Vf pro rezistenci ke strupovitosti), oblíbené to odrůdy pana Vinšálka a říkal jsem si, ještě ho nechám uležet, ale dnes jsem to už nevydržel a okusil jsem odrůdu, kterou zde proslavil svou chválou pan Vinšálek. Krémová barva dužniny odpovídala popisu, ale nebyla už v této době moc šťavnatá, což by ale popisu také neodporovalo. (Obrazový atlas jádrovin, Sus a kolektiv).Takže dužnina méně šťavnatá, ale příjemné sladce navinulé chuti. Žádná převzatá příchuť slavných odrůd se nekonala, ovšem určitá originalita příchuti tady je, ovšem jak ji popsat? Připadalo mi to, jako když se čerstvě nastrouhá nějaké jablko, taková specifická svěžest, nebo snad i nepatrná peprnost. Kdyby byla dužnina šťavnatější, tak bych hodnotil velmi pozitivně, ale těžko se říká o sušší dužnině, že má svěží chuť. Ale opravdu ta příchuť působí specificky svěžím dojmem. Celkově bych ale souhlasil s Obrazovým atlasem jádrovin, kde se Svatava hodnotí v chuti, jako dobrá až velmi dobrá.

vimon - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (407) - 7.249 (?), 13.1.2014 18:55

Já pěstuji Svatavu asi 5 let a zatím z ní nejsem nijak nadšený. Dokonce uvažuji o přeroubování, protože chuť mi připadá průměrná a velikost plodů je menší než ostatní odrůdy. Pěstuji ji na M9 a n.v.220m.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz