Strupovitost?

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?)
30.6.2009 23:14

Tak když je to takhle, odstřihněte a vehoďte třeba do popelnice celé konce větviček na kterých při podrobném pohledu zjistíte počátky toho bílého povlaku. Bývá to letorost. To znamená, že by šel ulomit v přechodu z loňského na letošní výhon. Zdravím a víc asi nemohu poradit. Další vývoj ukáže.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 122.179 (?), 29.6.2009 13:03

Mšice nemusíte hledat lupou, jsou patrné okem.Bělavý povlak(pavučinka) hlavně na druhém snímku odpovídá padlí a bez chemie (THIOVIT 0,5%)se asi neobejdete.Hodně postižené listy bych uštípnul hned a spálil.Postřik   až po sklizni, což je už brzy.Horní část stromku vypadá dobře.Bohužel, nastaly optimální podmínky pro šíření padlí i strupovitosti. AB

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 29.6.2009 13:59

Já tedy ani na jednom z těch tří obrázků nevidím ani žadnou vážnou chorobu ani důvod k postřiku.

host - 122.179 (?), 29.6.2009 15:39

Např.na prostředním snímku vpravo nahoře a míň vlevo dole. Ale také v tom nevidím tragédii. AB

host - 161.138 (?), 29.6.2009 22:03

Na nic nečekejte. Je-li těch poškozených konců větviček jen několik, odstřihněte je a spalte. Totéž pomáhá při napadení angreštů americkým padlím. Pokud je postižen celý strom silněji, pospěšte pro postřik. Nebojte se ochranné lhůty. Nejdelší co znám je 21, nebo 28 dnů. Průsvitné letní dozraje asi tak za měsíc. To je akorát.  Kdyby tam byla strupovitost na listech, je otázkou času v tomto počasí, kdy přejde i na plody. Tímto postřikem můžete ještě ty plody ochránit. Pavel Skála

host - 122.179 (?), 29.6.2009 23:01

Průsvitné letní dozraje na JM daleko dřív než za měsíc.Tazatelk(a)svou zeměpisnou šířku a výšku neuvádí.A to podstatně může ovlivnit postup chorob.Jak mám u Průsvit.letního ověřené, do sklizně bych už zde chemii nezaváděl, pouze probírku.  AB

dasado - (10) - 38.185 (?), 30.6.2009 8:12

Jako začátečnice vám všem moc děkuju za reakce a rady. Bohužel to tedy není jednoznačné, o co se jedná. Jsem z Brna a i podle toho, jak ta jabka vypadají, mi připadne, že už dozrávají.

Ale víc než o jablka bez strupů mi jde o strom samotný. Z toho nejvíc postiženého výhonu jsem listy otrhala (to jsou ty listy na fotu nahoře). Mám odstřihnout i ten samotný výhon? Nebo zkrátit? O kolik?

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 30.6.2009 23:14

Tak když je to takhle, odstřihněte a vehoďte třeba do popelnice celé konce větviček na kterých při podrobném pohledu zjistíte počátky toho bílého povlaku. Bývá to letorost. To znamená, že by šel ulomit v přechodu z loňského na letošní výhon. Zdravím a víc asi nemohu poradit. Další vývoj ukáže.

Chalupář - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (303) - 111.132 (?), 1.7.2009 0:01

Jak je osluněné místo, kde ten stromek roste?

Já jsem letní průsvitné koupil s chalupou, bylo na nevhodném místě (celodenní stín, pramen pod ním a žádný pohyb vzduchu) a ani důsledné postřiky nebyly bohužel proti houbovým chorobám nic platné. Loni v zimě jsem ho po dlouhém váhání pokácel .

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz