Co se týká obrytí, toto jsme taktéž nikdy nepraktikovali. Rozhodně ne u starých stromů, které rostly v trávníku. A jablek byly metráky.
Pane Petře, touto zmínkou jste trefil hřebík na hlavičku. Ano, takové stromy známe všichni. Staré odrůdy na kmenných tvarech uměly plodit bez výživy, bez řezu, bez ochrany. Bohužel, před 30 lety se žádné takové stromky na semenáčích neprodávaly, něco jsem se jich nasháněl. Dominantní podnoží byla už tehdy emdevítka a z odrůd Idared, Spartan, Šampion, Golden, Starkrimson, Ontario, Bláhova, aj. Stromek na Vašem obrázku rozhodně není Grýávštýn, Jadernička, či Kardinál na pláněti, je to jabloň na zakrslé podnoži, ostatně jiné v té době nebyly. Že takové podnože nelze úspěšně pěstovat v konkurenci travního drnu, je dávno známé. Jestli se zvolí černý úhor vypletý, herbicidní nebo mulčování, je už jedno.
Popraskanou a oloupanou kůru opravit neumím, suché pahýly taktéž ne, to už se nezatáhne.
To může být jeden z projevů špatné prosperity stromku dané právě chudou, nevzdušnou zatravněnou půdou. Netvrdím, že pouze tím.
Choroby škůdce dělím na ty, co postuhují i zcela zdravé stromy - kadeřavost, úžeh, pilatka, obaleč a na druhé straně tzv. civilizační choroby - rakovina, choroš, drtník, kůrovci, drvopleň. Ty napadají špatně živené, chátrající stromy a pesticidy je nevyléčí. Na vině nemusí být jen pěstitel, mnohdy za to nemůže, nevhodnou polohu, mrazovou kotlinu, vysokou spodní vodu neovlivní.
Obrývat tyto staré stromy taktéž nehodlám. Rostou celý svůj život v trávníku
V daném případě je termín živoří možná přesnější.
Pěstitelé řeší chátrající stromky tak, že je jednoduše nahradí jiným. Jde-li o přestárlý strom, je to v pořádku, ale jinak je třeba se zamyslet, proč stromek vypadá tak, jak vypadá. Jinak se od perspektivního stromku dočká stejného výsledku, jen s tím rozdílem, že bedna jablek nebude ani když se zadaří.
Proto mě zrovna od vás jako velmi zkušeného mrzí, že aniž byste měl dostatek informací, tak soudíte a máte takové kousavé poznámky
Nikoho jsem nesoudil, jen jsem se ptal, zda péče bude stejná. A o pár řádků výš jsem vysvětlil proč. Máte pravdu, poznámka trochu kousavá to byla, ale stromek, opravdu nevypadající jako trpící přemírou péče, si o to říkal. A měl jsem přesně tolik informací, kolik jste napsal. Lítají tu - a nejen třeba od Ferdy - o dost tvrdší slova a nikdo se z nich neuráží.