Starkinson
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.34 (?), 26.8.2008 18:44
Tuto odrůdu mám snad na zahradě.Barva je sytě červená až do fialova.U kalichu jsou výrazná žebra.Plody jsou takové šišaté.Když je málo plodů jsou docela velké, v opačném případě množství malých nevyrovnaných plodů.Chuť sladká ale nevýrazná, fádní.Dobré tak do výkupu jako padanky, nebo naředit s kyselými odrůdami na mošt.Zdraví Pepík.
|
|
|
|
|
|
|
host - 167.111 (?), 26.8.2008 23:28
Pokud máte opravdu Strakrimson, tak taky záleží na lokalitě, jestli vám tam dozrává. Jinak bych nazval vaše zacházení s těmito pro náš milovanými jablky (viz předchozí zájemci o tuto odrůdu) za trestuhodné!
Lucas
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 85.27 (?), 27.8.2008 7:55
Pepíkova odrůda vypadá skutečně jako Starkrimson. Ale může to být i Red Spur, Starking, Richared Delicious a mnoho dalších mutací. I Gloster je hodně podobný.
I když svým typickým tvarem a chutí je to - zejména pro nás starší - kultovní jablko, rozloučil jsem se s ním s lehkým srdcem. Když se zadařilo, byly plody krásně žebernaté, pod tuhou, lesklou ale nikoli mastnou slupkou žlutá, příjemně nahořkle sladce chutnající dužina. V horších letech ale drobné, dužina nazelenalá, chuť špatná. Taky často zmrzal v květu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.34 (?), 27.8.2008 21:48
Je to opravdu starkrimson delicious.Kupoval jsem jej v r.1976 v dnes již zaniklé školce v Pňovanech u Stříbra.Právě ta hořce sladká chuť (jak ji definoval p.Vysloužil) mi nesedí.S namrznutím v květu jsem problémy neměl.Letos je násada plodů veliká, budou malé a různě pokřivené.Prosím o prominutí, ale celkově toto jablko beru jako: když už není co by po psu hodil, kousnu i do něj.Zdraví Pepík
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 88.61 (?), 29.8.2008 23:22
|
|
|
|
|
|
|
host - 161.138 (?), 29.10.2008 23:50
Ti, co kritizují Starkrimson co do chuti by se měli zamyslet nad prostředím, kde ho pěstují, nebo pěstovali. Je to jablko, které vyžaduje teplé prostředí a hodně slunečního svitu. K nám se nehodí, protože bez dostatečného tepla nevyzrává. Proto ta fádní chuť a tuhá dužnina vhodná pouze do moštu. Těžko asi ochutnáte kvalitní jablko toho druhu, neboť i dovezená jablka jsou sklizena nedozrálá se zelenou dužninou. Správně vyzrálý Starkrimson má dužninu žlutou až mírně nazelenalou, chuť velmi sladká s typickým aroma. Pavel Skála
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|